LP: Ništa nije mirisalo na Srbiju a pogotovo ne na srpske „oslobodioce“

Povodom jučerašnjeg obilježavanja oslobođenja Budve, koje je organizovala SNP, oglasila se danas Liberalna partija Crne Gore
69 pregleda 16 komentar(a)
SNP Budva, Foto: Vuk Lajović
SNP Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2013. 12:55h

Povodom jučerašnjeg obilježavanja oslobođenja Budve, koje je organizovala SNP ispred ulaza u Stari grada, oglasila se danas Liberalna partija Crne Gore.

“Danas je praznik posvjećen SV. Dimitriju Solunskom. Treba se podsjetiti da je i 8 novembar 1918. godine. U Budvi, bio sunčan i miran dan kao što je miran i današnji dan. Ništa nije mirisalo na Srbiju a pogotovo ne na srpske „oslobodioce“. Crna Gora je bila slobodna. (istine radi jedan srpski vojnik poginuo je u Podgorici pod ne razjašnjenim okolnostima). Na današnji dan i Liberali Crne Gore misle na Solun i solunski front. Crnogorski patrioti koji su prešli Mojkovac, Albaniju, Bregalnicu, Đakovicu... bili su razoružani i poniženi strpani u logor kao srpski zarobljenici upravo u Solunu.

Zašto? Zato što su odbili da ratuju rasuti i prerušeni... bez svojih vojnih obilježja i obilježja crnogorske kraljevine kojoj su zakletvom, oružjem i dušom pripadali.

Ipak nisu svi bili u logoru. Jedna crnogorska jedinica bila je „počašćena“ i poslana u prvu borbenu liniju da probije front. Njoj pripada zemaljska i nebeska slava za vijest „Front je probijen“. To mjesto i danas nosi ime „Starkov grob“, sa koga se niko nije vratio živ.

Ploča na Budvi koja nas podsjeća na tu slavu jednako je istinoljubiva koliko i oni koji se pod njom okupljaju i koji joj se klanjaju. Za nas Liberale Crna Gora je svetinja, a svetinju nije moguće falsifikovati. Vjerujemo da sve ovo gleda i Sveti Dimitrije”, navodi se u regovanju LP.

Bonus video: