Šabović daje lažne nade biračima i ne haje za EU

Šabović je saopštio da su DPS, njeni članovi i simpatizeri “ diskriminisani” u Plavu kada je riječ o dobijanju posla
9 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 14:48h

Navodi poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Husnije Šabovića da će zaposliti članove svoje partije u Nacionalnom parku “Prokletije”, saopšteni nakon izbijanja afere “Snimak” pokazuju da vladajuća partija i dalje pokušava zloupotrebljavati državne resurse u partijske svrhe, upskos jasnim kritikama iz Brisela, ali i da obmanjuje svoje birače.

To su juče ocijenili predstavnici civilnog sektora, opozicije i SDP nakon što je objavljen video snimku na kojem Šabović, na sjednici Savjeta mladih DPS-a Plava, 23. maja, kaže da je dogovoreno da na konkursu za zapošljavanje u JP Nacionalni parkovi bude primljeno isključivo pet članova DPS-a. To se do danas nije desilo.

Šabović je juče saopštio da su DPS, njeni članovi i simpatizeri “ diskriminisani” u Plavu kada je riječ o dobijanju posla i rješavanja “pojedinih životnih pitanja”.

“Siguran sam da moja partija ima najbolje mlade kadrove u Plavu i da na oglasima za posao na kojima se primaju najbolji, oni imaju najveće šanse da dobiju zaposlenje. Nažalost, to nije bio slučaj u NP Prokletije. Tamo niko nije zapošljen iz DPS-a. Tamo radi samo direktor koji je član SDP-a i niko više. Kada bi bila istina da ja ili moja partija zapošljavamo po partijskoj osnovi, počeo bih od svoje porodice. Od moje tri ćerke, koje podržavaju DPS, dvije su magistri ekonomije, jedna je diplomirana pravnica, a sve tri su nezaposlene", saopštio je Šabović. Prije nekoliko dana šeg odborničkog kluba SDP i direktor Nacionalnog parka Prokletije Enes Drešković optužio je prije nekoliko dana ministra zdravalja da je naredio da se u tamošnji Dom zdravlja, kao pravnica, primi Šabovćava kćerka. Šabović i Ministarsvo zdravlja su to negirali.

Da je u NP zaposlen samo direktor, “Vijestima je potvrdio i poslanik SDP-a Džavid Šabović, ali je pitao kolegu iz DPS ko je za to kriv.

“U “Prokletijama” je zaposlen jedan čovjek, koji je direktor, ali i lugar i čuvar i šofer. Dva puta je raspisivan oglas za prijem radnika i nije odlučivano o tome. Nek kaže ko je kočio, je li to neko iz SDP-a, Krivokapić, Lazović, Konjević ili ja, ili je to neko iz Zanzibara, Gruzije ili Južnog Oregona. Neko mora da laže. Mogu da postoje dvije laži, ali dvije istine nikako. Ja nikad ne bih lažno obećavao”, kazao je Šabović.

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš kazao je da bi u pravnoj državi tužilac trebalo odmah da reaguje i istog dana pozove Šabovića da da izjavu

“Na video snimku poslanik u Skupštini priznaje, i to vrlo eksplicitno, da će zaposliti ljude iz svoje partije, odnosno da zloupotrebljava svoju poziciju”, kazao je Maraš.

On je ocijenio da je to dokaz da sistem zloupotreba zapošljavanja u partijske svrhe funkcioniše i nakon afere “Snimak” i da će se to nastaviti sve dok se ne promijeni Zakon o finansiranju političkih partija, a ne sankcionišu ljudi koji zloupotrebljavaju državne resurse.

“Možemo samo da očekujemo još takvih slučajeva”, kazao je Maraš.

Preduzeće NP Crne Gore saopštilo je juče da zaposlene bira isključivo na osnovu stručnih i profesionalnih referenci, u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Oni su naveli da je 12. juna ove godine objavljen oglas za prijem u radni odnos tri zaposlena u NP Prokletije za radno mjesto nadzornik, na koji se prijavilo 28 kandidata.

„S obzirom da nijedan od prijavljenih kandidata nije u potpunosti ispunjavao tražene uslove, donešena je Odluka kojom se poništava oglas za ovo radno mjesto. Takođe, navodimo da je od početka upravljanja ovim zaštićenim područjem jedino zaposleno lice angažovano od strane JPNPCG - direktor ove organizacione jedinice, kao i da je jedno lice odradilo pripravnički staž koji je istekao 5. novembra“, piše u saopštenju.

Umjesto izvinjenja, bahatost i manipulacije

Portparol Pozitivne Nataša Gojković saopštila je da bi DPS-u bolje bilo da se bavi jasnim porukama iz Izvještaja Evropske komisije da se utvrdi politička i pravna odgovornost aktera “Snimka”, a ne da se “infatilnim” izjavama manipuliše s javnošću.

“Umjesto izvinjenja i stida danas imamo na sceni bahatost i manipulacije od onih koji su glavni kreatori nakaradnog sistema vrijednosti. Sistema u kojem ni škola, ni znanje, ni rad ni trud nije ništa pri članskoj karti DPS-a”, navela je Gojković.

Ona je dodala da se ne može govoriti o efikasnom radu naših pravosudnih organa, pravu i pravdi, dok god čelnici tužilaštva prvo čekaju da čuju šta predsjednik Vlade misli, a onda donose odluke shodno njegovim očekivanjima i izjavama.

“To je poražavujuće i ponižavajuće za cjelokupno društvo”, kazala je Gojković.

Galerija

Bonus video: