CEMI: Neuspjeh Radne grupe bio bi loša poruka javnosti

"Radna grupa od početka nije imala jasnu viziju koja su to polazna stanovišta za političke pregovore oko izgradnje povjerenja u izborni proces", rekao je Dedović
134 pregleda 1 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.11.2013. 14:09h

Neuspješan mandat Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces ne bi bio dobra poruka ni građanima Crne Gore ni međunarodnoj zajednici, smatraju u Centru za monitoring (CEMI).

Poslanici DF-a napustili su u 5. novembra sjednicu Radne grupe nakon što su njihove kolege iz DPS-a odbile da podrže predlog Ministarstva unutrašnjih poslova o elektronskoj identifikaciji birača.

Predstavnik CEMI-ja u Radnoj Grupi, Vlado Dedović, ocijenio je da je to tijelo radilo naporno, u pojedinim segmentima i kvalitetno, uz pozitivan odnos prema svim inicijativama koje su dolazile od predstavnika nevladinih organizacija (NVO) i svih zainteresovanih društvenih aktera.

"Radna grupa, međutim, od početka nije imala jasnu viziju koja su to polazna stanovišta za političke pregovore oko izgradnje povjerenja u izborni proces, i koja su najdelikatnija pitanja u izbornom zakonodavstvu za koja treba naći opšte prihvatljiva rješenja koja će rezultirati unaprjeđenjem povjerenja građana u taj proces", kazao je Dedović

Prema njegovim riječima, Radna grupa je bila posvećena amandmanskom djelovanju na zakonima, pronalaženju novih rješenja i bavljenju formom, umjesto suštinom cjelokupnog procesa.

Dedović je rekao da su neka od pitanja za koja je CEMI smatrao da su posebno značajna za izgradnju povjerenja u izborni proces, i koja su predlagali Radnoj grupi, profesionalizacija izborne administracije, novo institucionalno uređenje vođenja biračkih spiskova, uvođenje elektronske identifikacije birača i unaprjeđenje kontrole postupka glasanja putem pisma.

U toj NVO, kako je naveo, posebno značajnim smatraju i detaljnije zakonsko regulisanje sprječavanja zloupotreba državnih resursa, uspostavljanje održivog sistema kontrole finansiranja političkih partija i obezbjeđenje većeg stepena učešća žena u političkom životu Crne Gore.

"Ta pitanja su od suštinske važnosti za vraćanje povjerenja u izborne procese ali, nažalost, trenutno ne postoji nedvosmisleno izražena politička volja da ona na zadovoljavajući način budu regulisana u izbornom zakonodavstvu", smatra Dedović.

On je rekao da je u samom finišu rada Radne grupe došao do izražaja izuzetno visok nivo međusobnog nepovjerenja političkih partija, bez dovoljno demokratskog kapaciteta da se radi na pitanjima od kojih će zavisiti povjerenje građana u naredne izborne procese u Crnoj Gori, uz uslovljavanja i "uslovna prihvatanja" iz kojih se ne mogu stvoriti održiva i opšte prihvatljiva rješenja.

"Nažalost, nakon najnovijih dešavanja, veliko je pitanje da li će Radna grupa dovršiti započeti posao. Njen neuspješan mandat ne bi bio dobra poruka ni građanima Crne Gore, ni međunarodnoj zajednici", zaključio je Dedović.

Bonus video: