Raonić: Najbitnije započeti dijalog za reformu izbornog zakonodavstva

Kako ističe izvršni direktor Građanske alijanse, na opoziciji je i veliki izazov u kojem mora da pobijedi sebe
0 komentar(a)
Boris Raonić
Boris Raonić
Ažurirano: 29.07.2018. 14:22h

U Crnoj Gori je najbitnije da počne dijalog za reformu izbornog zakonodavstva, jer je postojeće stanje neodrživo, zbog isključivih stavova glavnih političkih aktera, ocijenio je izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Raonić je, komentarišući inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS) za formiranje parlamentarne radne grupe za reformu izbornog zakonodavstva, kazao da je u ovom trenutku najbitnije da se započne komunikacija i dijalog u Crnoj Gori.

On je naveo da je ovakvo stanje neodrživo i opasno, i da čak za vrijeme rata postoji komunikacija među "zaraćenim stranama".

„Ohrabruje da su partije koje su imale najrigidniji stav po ovom pitanju ipak ublažile svoje pozicije, dok je DPS prekinuo sa odugovlačenjem i napravio prvi konkretan potez“, kazao je Raonić agenciji MINA.

On je rekao da je forma radne grupe najmanje bitna, već da je od suštinske važnosti da se započne komunikacija i da svoj doprinos daju svi oni koji imaju znanja i volje da pomognu. „A to su i akademski i civilni sektor i međunarodna zajednica“.

Prema riječima Raonića, vlast je veoma iskusna u takvim procesima i nebrojeno puta je uspjela da na sofisticirane načine obesmisli kontrolne mehanizme koje je opozicija smišljala.

On smatra da je je možda nakon tri decenije i opozicija sazrela i da će se fokusirati na modele koji će spriječiti zloupotrebe vlasti u izbornom procesu, a ne na pitanja koja su iz domena finesa uredjivanja demokratskih država.

„Tek na taj način ćemo konačno imati vlast koja je proistekla iz slobodno izražene volje naroda, možda i prvi put u istoriji Crne Gore“, ocijenio je Raonić.

Kako je istakao, na opoziciji je i veliki izazov u kojem mora da pobijedi sebe.

„To jeste svoje sujete i pizme, kako bi se prikazali kako istinski zaštitnici i pobornici demokratskih vrijednosti, a drugoj strani prepuštili imidž putinovskih autokrata za stolom NATO-a, koji ovih dana polako klizi u stil iz devedesetih, koji se manifestuje kadrovskim rješenjima, odnosom prema Evropskoj uniji i kritičarima, i trošenjem javnih dobara“, kazao je Raonić.

Bonus video: