DPS: Uslovno prihvatljiv predlog o elektronskoj identifikaciji

Simović je rekao da je DPS od početka procesa pokazao odgovoran odnos ...
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 16:44h

Kopredsjedavajući Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, Milutin Simović, pozvao je poslanike Demokratskog fronta da se ponovo uključe u rad tog tijela, i kazao da je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) uslovno prihvatljiv predlog za elektronsku identifikaciju birača. Simović je rekao da je DPS od početka procesa pokazao odgovoran odnos i iskrenu namjeru da aktivno učestvuje u jačanju izbornog povjerenja u Crnoj Gori.„Naš sud je i da su ostali učesnici u tom projektu demonstrirali istu namjeru. Pozivam sve članove Radne grupe na nastavak dijaloga, nakon pet mjeseci napornog i odgovornog rada“, rekao je on novinarima u parlamentu. Simović je naveo da je do sada u Izbornom zakonu napraviljena 41 izmjena, a da je značajan dio njih napravljen „u susret očekivanju opozicije“.

„Naš sud je i da su ostali učesnici u tom projektu demonstrirali istu namjeru. Pozivam sve članove Radne grupe na nastavak dijaloga", kazao je Simović

„Ne možemo reći da smo presrećni zbog toga, ali je strah od pritiska međunarodne javnosti uslovio da kažu da je član 68 za njih načelno prihvatljiv. Sinoć smo tražili taj odgovor, a tada je bio prihvatljiv na nivou ideje“, rekao je Danilović novinarima u parlamentu. On je, komentarišući izjavu potpredsjednika DPS-a, Svetozara Marovića, koji je apelovao na nastavak dijaloga unutar Grupe, rekao da bi bilo dobro da Marović prisustvuje sjednicama tog tijela, „ i da znamo da ako nešto dogovorimo u septembru može da važi u novembru“.„Kad sam rekao da namjeru nijesu promijenili, namjera DPS-a je da se još jednom prolongira rok i da dobijemo još jedne izbore po starom sistemu“, naveo je Danilović.On je podsjetio da je Grupa dva puta probila rokove za završetak izmjena zakonodavstva.„Treba ostaviti i dodatne rokove za implementaciju, a DPS kupuje vrijeme. Prošle sedmice su tražili pet dana, a onda juče stvar vratili na nivo ideje“, kazao je Danilović.On smatra da DPS sve radi da bi se naredni izbori održali po starom sistemu. Front, tvrdi Danilović, konstatuje promjenu stava DPS-a.„Sačekaćemo zvavnično javni poziv, sve ćemo analizirati i na predsjedništvu Fronta, vjerujem, što se nas tiče, spremni smo da ponudimo održiva rješenja,koja unaprjeđuju proces“, naveo je on. Danilović je ocijenio da su Marović i lider DPS-a, Milo Đukanović, protiv elektronske identifikacije birača, „jer ako nje nema, ima krađe, a oni znaju da se tu najbolje snalaze“.„Sačekaćemo poziv DPS-a u zvaničnoj fromi, dopisati im svaku normu koja je diskutabilna, ali neće od nas dobiti saglasnost za produženje rokova, možemo sve završiti do petak u ponoć“, zaključio je Danilović.

Galerija

Bonus video: