Marović pozvao predstavnike DF-a da nastave rad u Radnoj grupi

Pitanje elektronske identifikacije birača svakako treba razmotriti u nastavku rada Radne grupe, imajući u vidu neophodnost jasnijeg objašnjenja primjene tog modela"
9 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.11.2013. 13:33h

Demokratska partija socijalista je privržena dijalogu i tražimo njegov nastavak, saopštio je potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića povodom odluke poslanika Demokratskog fronta (DF) da napuste sjednicu Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces.

"Vjerujemo da će dosadašnji dobri rezultati rada skupštinske Radne grupe biti dovedeni do kraja, te da će time dalje jačati povjerenje svih u izborni proces. Zalaganjem svih, posebno konstruktivnim doprinosom Demokratske partije socijalista, nađena su rješenja za mnoga pitanja, posebno ona koja su pojedini predstavnici opozicije smatrali krucijalnim, kao što je glasanje putem pisma, sastav Državne izborne komisije, način prikupljanja potpisa za izborne liste, veće učešće žena na izbornim listama, pitanje participacije osoba sa invaliditetom",navodi se u saopštenju Marovića.

On navodi da pitanje elektronske identifikacije birača svakako treba razmotriti u nastavku rada Radne grupe "imajući u vidu neophodnost jasnijeg objašnjenja primjene tog modela".

"Bilo bi korisno da nadležni državni organi približe ne samo rješenje, nego i rokove implementacije, izazove, rizike i njegove prednosti, imajući u vidu njihovu dobru namjeru da budu konstruktivni u razumijevanju ove inicijative pojedinih opozicionih predstavnika. Tim prije što predloženi novi model ne postoji kao iskustvo ni u jednoj evropskoj demokratskoj državi. Pokušaj da se kao pilot-projekat primijeni u Albaniji, koliko sam informisan, otkazan je pet dana prije održavanja izbora, tako da nigdje niko do sada u Evropi nije primijenio to što predstavnici DF-a traže da bude primijenjeno u Crnoj Gori", naveo je Marović.

Bonus video: