IA: Predložena zakonska rješenja za Cetinje su neodrživa

U Institutu alternativa ne vide logiku da za razvoj Cetinja novac izdvajaju građani drugih lokalnih samouprava, koje su u teškoj finansijskoj situaciji
65 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.11.2013. 12:17h

Predložena zakonska rješenja, koja se odnose na finansiranje Prijestonice, neodrživa su i diskriminatorska prema ostalim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Instituta alternativa (IA).

Predlog zakona, kako je saopštio Marko Sošić iz IA, predviđa radikalne izmjene načina finansiranja Prijestonice i osnivanje Fonda za razvoj Prijestonice. “Ključna teza kojom se opravdava način finansiranja novog Fonda je prvi stav Predloga zakona – Prijestonica je grad svih građana Crne Gore”.

“Umjesto tumačenja trendova u finansiranju Prijestonice, brojki, podataka i argumenata za krupne izmjene u sistemu lokalnih finansija koje predlažu, poslanici DPS-a se kao pozivaju na istoriju i patriotrizam”

Prema njegovim riječima, nije objašnjeno na koji način će građani drugih opština imati koristi od projekata koji će se finansirati iz tog Fonda.

“Ovo posebno iz razloga što u Senatu prijestonice koji raspolaže sredstvima Fonda, neće biti predstavnika drugih opština osim Glavnog grada, a prema pridlogu Zakona, u Senatu više neće biti ni predstavnika Zajednice opština”, naveo je Sošić.

U IA ne vide logiku da za razvoj Cetinja novac izdvajaju građani drugih lokalnih samouprava, koje su u teškoj finansijskoj situaciji, “sa desetinama miliona duga i blokiranim žiro računima, opština koje i žive od donacija iz nacionalnog budžeta i Egalizacionog fonda”.

Iz IA su podsjetili da je Prijestonica u finansijskom smislu već izuzeta od ostalih lokalnih samouprava, prema važećem zakonodavstvu.

“Kada je riječ o porezu na dohodak fizičkih lica, svim opštinama pripada 12 odsto, a Prijestonici 16 odsto, što je značajno imajući u vidu da se radi o jednom od rijetkih naplativih prihoda opština. Cetinje takođe već ubira značajna sredstva preko Egalizacionog fonda i od donacija iz budžeta države”, kazao je Sošić.

Ti prihodi su, naveo je, u prethodne tri godine činili prosječno više od trećine budžeta Prijestonice.

Kako je pojasnio, u Predlogu zakona se kaže da će novac Fonda za razvoj Prijestonice “činiti deset odsto vrijednosti projektovanog Kapitalnog budžeta Crne Gore”, ili, ako se uzme ovogodišnji budžet kao primjer, više od 6,5 miliona eura.

“Sa druge strane, ukupni budžet Prijestonice za 2013 je iznosio približno toliko, 6.560.000 eura. Drugim riječima, predlagači zakona žele da Senatu prijestonice obezbijede sredstva koja su jednaka ukupnom budžetu Prijestonice”, saopštio je Sošić.

On je kazao da i Prijestonica ima određene "obrasce u raspolaganju budžetom koji se ne čine domaćinskim".

“Neizmirene obaveze su na kraju prethodne godine bile skoro koliko i cijeli budžet Cetinja, oko šest miliona eura. U isto vrijeme, i pored velikog duga, Cetinje je i lokalna samouprava koja je već godinama za redom rekorder u pogledu davanja pozajmica”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Sošića, obrazloženje koje prati ovaj zakon je slično rješenjima koja mu prethode – nezadovoljavajuće i neubjedljivo.

“Umjesto tumačenja trendova u finansiranju Prijestonice, brojki, podataka i argumenata za krupne izmjene u sistemu lokalnih finansija koje predlažu, poslanici Demokratske partije socijalista se kao pozivaju na istoriju i patriotrizam”, naveo je on.

Sošić smatra da je posebno problematično što u obrazloženju Predloga zakona, predlagači ističu da za njegovo sprovođenje nije potreban dodatan novac, “iako se zakonom predviđa osnivanje cijelog novog fonda, kao i premještanje sjedišta određenih institucija na Cetnje”.

Kako je kazao, Zajednica opština je pripremila analizu stanja finansiranja lokalnih samouprava i predložila konkretna rješenja čijom primjenom bi se obezbijedili stabilniji izvori finansiranja za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori.

“Umjesto predizbornih manipulacija i neodrživih, populističkih rješenja, poručujemo poslanicima da probleme u lokalnim finansijama rješavaju na sistemskom nivou, usvajajući rješenja koja će pomoći održivosti svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori”, poručio je Sošić.

Bonus video: