Lukšić: Afera "Snimak" kao još jedan dokaz slobode medija

"Očigledno da to nije slučaj, i da je nivo slobode izvještavanja kod nas postigao visok nivo"
16 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2013. 13:05h

Afera Snimak pokazala je da su državne insitucije sposobne da preuzmu odgovornost i da se bave bilo kojom temom koja izaziva pažnju javnosti, kazao je potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, navodeći da je ona i dokaz da u crnogorskim medijima nema samozenzure.

On je danas gostovao u Info centru o evroatlantskim integracija Centra za demokratsku traziciju, gdje je u okviru građanskog sata govorio o NATO-u i odgovarao na pitanja građana.

Lukšić je na pitanje o aferi Snimak i njenom uticaju na evroatlantske procese Crne Gore kazao da je ona, ako se ne posmatra samo iz ugla dnevne politike, pokazala da se u Crnoj Gori ne bježi od spornih tema.

"I pitanje afere Snimak kompatibilno je sa evoroatlantskim integracijama, ako se posmatra iz ugla potrebe da se u svakoj izazovnoj situaciji testira sposobnost crnogorskih institucija i otkloni bilo kakva dilema ili sumnja u zloupotrebu javnih fondova", kazao je Lukšić.

On je kazao Aferu Snimak ima svoju političku i pravosudnu komponentu.

"Politička je kroz parlamentarnu istragu, bili zadovoljni ili ne njenim ishodom, bila korak naprijed, i pokazala da se u Crnoj Gori ne bježi od spornih tema i da institucije preuzimaju odgovornost da se bave bilo kojom temom koja izaziva pažnju javnosti", rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je u pravosudnom smislu tužilaštvo objasnilo dokle je slučaj došao i kako misle dalje da se tim pitanjima treba baviti, navodeći da je u kontekstu Afere Snimak značajan i rad rad radne grupe u vezi sa unaprjeđenjem povjerenja u izborni sistem.

"Ne treba bježati od odgovor na bilo koju temu, koja može da znači neodgovorno ponašanje bilo kog predstavnika vlasti ili može upućivati na bilo koju zloupotrebu sredstava", dodao je Lukšić.

Upitan da li je afera Snimak spinovana, Lukšić je kazao da to treba posmatrati iz drugog ugla – da je to najbolji primjer za sve one koji i dalje smatraju da postoji neka vrsta samocenzure u medijima, kao rezultat pritiska nekih struktura.

"Očigledno da to nije slučaj, i da je nivo slobode izvještavanja kod nas postigao visok nivo. To naravno ne znači da smo zadovoljni svim profesionalnim standardima kao i dinamikom rješavanja slučajeva napada na novinare", naveo je Lukšić.

On je dodao da bi na generalno pisanje o aferi Snimak, debatama i diskusijama koja se na tu temu vodi radije gledao afirmativno.

"I kao na potvrdu da u Crnoj Gori nema samocenzure, kao rezultata pritiska na medije, već kao na razijenu medijsko-javnu sferu", rekao je Lukšić.

Bonus video: