Bajramspahić i Vujanović tražile da ih još godinu plaćaju građani

„Vujanović radi kao konsultant u UNDP-iju i nije mi jasno kako je mogla da prima platu ovih 12 mjeseci“
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 12:16h

Administrativni odbor parlamenta jednoglasno je odbio zahtjeve bivših poslanika Hidajete Bajramspahić i Njegosave Vujanović da im se za još 12 mjeseci produži pravo na zaradu po prestanku funkcije. Bajramspahić i Vujanović bili su članovi prethodnog saziva parlamenta, a po zakonu su poslaničku platu primali već 12 mjeseci.

Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević kazao je da se po zakonu pravo na zaradu po prestanku funkcije može produžiti na još godinu ukoliko podnosilac zahtjeva u tom periodu stiče pravo na penziju.

Bajramspahić

„Iz dostavljene dokumentacije vidi se da Bajramspahić i Vujanović pravo na penziju stiču 2015.godine, i navele su da ne ispunjavaju uslove. Nemamo zakonskog osnova da pozitivno odgovorimo na njihove zahtjeve i zato ih odbijamo kao neosnovane“, precizirao je je Nikčević.Član Odbora iz Demokratskog fronta Branka Bošnjak smatra da se često zoupotrebljava pravo na zaradu po prestanku funkcije.„Vujanović radi kao konsultant u UNDP-iju i nije mi jasno kako je mogla da prima platu ovih 12 mjeseci“, kazala je Bošnjak. Ona je ocijenila da Skupština mora pojačati kontrolu, jer su, kako je naveli, poslanici stalno na udaru javnosti da koriste previše beneficija.

Član Odbora iz Demokratskog fronta Branka Bošnjak smatra da se često zoupotrebljava pravo na zaradu po prestanku funkcije

Član Odbora iz Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder kazao je da treba postupiti po zakonu, „iako se radi o bivšim koleginicama koje su u neugodnom položaju jer im nedostaje po dva ili tri mjeseca do penzije“.Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista kazao je da se zakon mora poštovati i da se moraju odbiti zahtjevi ukoliko su neosnovani. Odbor je odbio zahtjev i poslanika Demokratskog fronta Jelisave Kalezić, koja je tražila mišljenje tog tijela da li ima pravo da aktivira starosnu penziju i da istovremeno prima i poslaničku platu. Nikčević je naveo da je Kalezić ranije ostvarila pravo na penziju, a da je kada je postala poslanik tražila i dobila razliku u zaradi. „Nakon toga je zamrzla penziju i dobila pravo na punu poslaničku platu. Sad je tražila mišljenje da li može da ponovo aktivira pravo na penziju i da prima poslaničku platu“, precizirao je Nikčević.On je saopštio da u zakonu nema uporišta da se takav zahtjev prihvati.„Zahtjev se ne tiče Administrativnog odbora, a Kalezić ima pravo da se informiše o tom pitanju u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje“, kazao je Nikčević.Odbor je konstatovao prestanak prava na zaradu po prestanku funkcije bivšim poslanicima DPS-a Fahrudinu Hadroviću i Mirsadu Muliću. Oni su tražili da im to pravo prestane zbog imenovanja na nove funkcije.

Galerija

Bonus video: