Skraćenje mandata ulcinjske Skupštine 12. novembra

Tako će biti definitivno stavljena tačka na višemjesečnu sapunicu oko formiranja većine putem prekompozicije vlasti
1 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 30.10.2013. 16:41h

Vanredna sjednica ulcinjske Skupštine, na kojoj će odbornici sebi skratiti mandate i otvoriti put vanrednim izborima biće održana 12. novembra, dva sata nakon redovnog zasijedanja koje počinje u 11 časova - dogovoreno je na sjednici kolegijuma Skupštine opštine

Predsjednik Opštine Nazif Cungu, prethodno je u pisanoj formi obavijestio šefa parlamenta Milazima Mustafu da povlači sve tačke sa dnevnog reda koje je ranije predložio pa i svoj izvještaj o radu, tako da kolegijum nije morao niti mogao da se bavi utvrđiuvanjem dnevnog reda redovne sjednice.

Samo verifikacija zapisnika biće na dnevnom redu redovnog zasijedanja, kome neće prisustvvovati odbornici Force, a pitanje je da li će u sali biti i njihove kolege iz DPS imajući u vidu tvrdokoran stav njihovog šefa Ljora Nrekića da ta partija neće praviti većinu poziciji.

Međutim, DPS će se, uprkos novouspostavljenom prijateljstvu sa Forcom, moguće naći u nezgodnoj poziciji jer je na kolegijumu odbornik SNP Andrija Ćetković podnio inicijativu za razrješenje Cungua sa funkcije predsjednika Opštine.

“Inicijativa je podnijeta i potpuno je utemeljena u zakonu jer Cungu za dvije godine nije podnio izvještaj o radu”, kazao je Ćetković juće “Vijestima”. On je kazao da očekuje podršku svih klubova pa i DPS.

“Bilo bi nezapamćeno u političkoj praksi da jedan dio opozicije ignoriše takvu inicijativu drugog dijela opozicije”, kazao je Ćetković šta misli o mogućem neprisustvovanju odbornika DPS redovnoj sjednici kada se bude razmatrala njegova inicijativa. Mustafa je rekao da inicijativa nije na dnevnom redu, ali da je svaki odbornik slobodan da tako nešto predloži na plenumu sa najmanje 11 potpisa.

“I da se to desi, prema mojim saznanjima, na sjednici neće biti kvoruma jer u sali neće biti ni Force ni DPS-a”, kazao je Mustafa.

Nrekić je kazao da DPS nije zvanično nikakvu inicijativu za smjenu Cungua.

“Da li ćemo biti na redovnoj sjednici? Vjerovatno ne, jer nećemo da pravimo većinu ali još nijesmo donijeli odluku o tome na organima partije. Da li ćemo podržati inicijativu za smjenu predsjednika Opštine ili bilo koga drugoga u ovom momentu? Apsolutno ne, izbori su tu pa neka građani smjenjuju”, kazao je Nrekić.

Ono što je sigurno jeste da 11 odbornika Force neće prisustvovati redovnoj sjednici.

Upitan zašto je Forca preko noći promijenila stav budući da je Cungu kao njen lider do nedavno zagovarao održavanje sjednice na kojoj bi bile usvojene neke važne odluke za funkcionisanje Opštine i grada pa tek onda druge za skraćenje mandata, šef odborničkog kluba Force Fuad Hadžibeti je kazao da ta partija odluke ne donosi na prečac.

On nije htio da komentariše inicijativu Ćetkovića, jer, kako je naveo, ništa zvanično nije dobio ni on ni partija.

Tako će 12. novembra biti definitivno stavljena tačka na višemjesečnu sapunicu oko formiranja većine putem prekompozicije vlasti. Takođe, izvjesno je da će uprkos inicijativi Ćetkovića, Cungu preživjeti na funkciji predsjednika Opštine. Vanredni izbori bi, kako se očekuje, mogli biti zakazani krajem januara ili u februaru naredne godine.

Bonus video: