BS: Ne podržavamo proglašenje Njegoševog rođendana za državni praznik

Iz BS-a su ocijenili da je takva odluka neprimjerena za građansku CG navodeći da od nadležnih očekuju da je preispitaju
0 komentar(a)
Petar II Petrović Njegoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar II Petrović Njegoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.10.2013. 15:58h

Bošnjačka stranka (BS) neće podržati odluku da se za državni praznik proglasi dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, jer je, kako su saopštili iz te partije, takva odluka neprimjerena građanskoj Crnoj Gori.

Vlada je na prošloj sjednici predložila izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, bude državni praznik.

Iz BS su kazali da su očekivali da će obilježavanje dva vijeka Njegoševog rođenja biti povod da se sa kritičke distance, bez mitomanije i kompleksa, sagleda njegovo djelo “i makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vrijeđaju muslimane i šalju opasne poruke... netrpeljivosti”

Iz BS-a su ocijenili da je takva odluka neprimjerena za građansku Crnu Goru navodeći da od nadležnih očekuju da je preispitaju.

“Ne ocjenjujući književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela, smatramo krajnje neprimjerenim da se u građanskoj Crnoj Gori državnim praznikom proglašava njegov rođendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje tog djela, u svojoj bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom i u 19. i u 20. vijeku, u Crnoj Gori i okruženju”, kaže se u saopštenju.

Iz BS su kazali da su očekivali da će obilježavanje dva stoljeća Njegoševog rođenja biti dobar povod da se, kako su naveli, sa kritičke distance, bez mitomanije i kompleksa, sagleda njegovo djelo “i makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vrijeđaju muslimane i šalju opasne poruke vjerske i etničke netrpeljivosti”.

“Podsjetimo da su poslije Drugog svjetskog rata u Njemačkoj, u cilju odricanja čitavog društva od ideja nacizma i fašizma, uklonjeni i mnogi zaslužni i poznati pisci i sadržaji koji su imali bilo kakve primjese tih ideja koje su nanijele toliko zla čovječanstvu”, naveli su iz BS.

Oni su ocijenili da bi savremena Crna Gora, koja i u istorijskoj utemeljenosti i u društvenoj realnosti, počiva na lojalnosti građana islamske vjeroispovijesti, morala imati više senzibiliteta prema toj populaciji.

“Državna strategija nametanja praznovanja rođendana romatičarskog pjesnika, čije najznačajnije djelo počiva na antiislamskom civlizacijskom konceptu, nije doprinos nadgradnji vrijednosti multivjerske Crne Gore”, smatraju u BS.

Iz te partije su naveli da u Crnoj Gori, već više decenija, postoji književna nagrada sa Njegoševim imenom, “čiju opravdanost niko ne dovodi u pitanje”.

“Ta književna nagrada bila je dovoljna da se ne poseže za dodatnim nametanjem svetkovanja Njegoša, kojeg značajan dio multivjerske Crne Gore smatra autorom mnogih uvredljivih, pogrdnih i vjerski isključivih sadržaja usmjerenih protiv islamske civlizacije koja je, vijekovima utemeljena na prostorima Crne Gore”, upozorili su iz BS.

Oni su naveli da su potomci onih koje Njegoš naziva pogrdno naziva “nekršću”, “krmskim poturicama”, “gubom iz torine” “gradile današnju Crnu Goru i jednako su ponosni na svoj doprinos obnovi njene državnosti, ne manje nego drugi narodi u Crnoj Gori”.

“Očekujemo da će nadležne institucije preispitati odluku o ustanovljavanju ovog praznika, jer se njime ugrožava koncept građanske i viševjerske Crne Gore”, poručili su iz BS.

Bonus video: