Đukanović kontra Briselu: Afera Snimak je završena priča

Prema njegovim riječima, imamo partiju koja već 20 godina dobija 40 odsto ili više na izborima
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 20:51h

Premijer Milo Đukanović saopštio je da je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) afera Snimak završeno pitanje i poručio da im ne pada na pamet da prihvate sugestiju političke konkurencije i bave se pitanjem utvrđivanja političke odgovornosti.

"DPS je, uprkos svom jasno negativnom stavu, prihvatila da učestvuje u parlamentarnoj istrazi, koja je završena. I što se nas tiče, to je pitanje završeno", rekao je Đukanović za Radio Crna Gora.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan On je podsjetio da je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, saopštio rezultate tužilačke istrage."I šta, sad treba svi da se zamajavamo aferom Snimak, da bi se na krajnje neodgovoran način trošilo vrijeme političkih subjekata kojima su građani povjerili stepen odgovornosti", kazao je on. Kako je rekao, nijedna od tvrdnji opozicije i inicijatora Anketnog dobora nije potvrđena. "Jer nijedna nije mogla da dobije ni najmanju, natpolovičnu većinu u radu Odbora".Đukanović je, kako je naveo, siguran da je veoma argumentovano pobio sve ono što su bile, kako je rekao, manje ili više iskrene sumnje koje su sa sobom u Anketni odbor donijeli predstavnici opozicionih partija.

"I šta, sad treba svi da se zamajavamo aferom Snimak"

"Ipak, za mene sasvim očekivano, opozicija nakon toga nije odustala od svojih sumnji. Ne. Po starom dobrom balkanskom političkom receptu, kad vam jednom upali politička ucjena, nastojite da tu formulu sačuvate kao svoje trajno sredstvo za učešće u političkom životu", dodao je Đukanović.Sad se, kako je rekao, pokušava nastaviti ili održati u životu proces suđenja DPS-u i opet se potencira pitanje utvrđivanja političke odgovornosti."Kakve političke odgovornosti? Da li se parlament bavio tim pitanjem i stavio tačku na to pitanje? Jeste. I šta sad, očekujete da će DPS da prihvati sugestiju naše političke konkurencije? Politički direktor je rekao stav naše partije, da nam ne pada na pamet da to radimo", poručio je Đukanović.On, dodao je, "ima veoma dobronamjernu sugestiju političkim konkurentima, bilo da su u bloku vladajuće koalicije ili opozicionom"."Ukoliko želite da dajete nekom preporuke, morate biti kvalifikovani za to. Smiješno bi bilo ukoliko bi učitelj dobijao preporuke od đaka u školi", poručio je Đukanović.Prema njegovim riječima, imamo partiju koja već 20 godina dobija 40 odsto ili više na izborima."I sad imate pretenziju partije koja dobija pet, sedam ili devet odsto da podučava ovu partiju šta bi trebalo da radi, i očekivanje da bi ta vodeća partija na političkoj sceni trebalo da prihvati te sugestije da bi izašla u susret konkurenciji da se samouništi. To smo vidjeli na primjeru Liberalnog saveza, kad je lider, u svom rastrojstvu, u finalu ugasio tu partiju", naveo je Đukanović.

Kako je kazao, aferu Snimak su shvatili kao pokušaj suđenja DPS-u za "zločin političkog kvaliteta koji nas čini partijom sa ubjedljivo najvećim stepenom povjerenja"

Kako je kazao, aferu Snimak su shvatili kao pokušaj suđenja DPS-u za "zločin političkog kvaliteta koji nas čini partijom sa ubjedljivo najvećim stepenom povjerenja". "Politička konkurencija smatra zločinom što DPS ubjedljivo pobjeđuje već 20 godina i čuva povjerenje građana"."Ovu aferu karakterisalo je da je opozicija pokušala da, sistemom političke ucjene, animira predstvnike Evropske unije (EU) i određenih međunarodnih krugova, kako bi u interesu svoje dalje kooperativnosti i odgovornosti u radu parlamenta, obezbijedila neprimjeren stepen pažnje domaće i međunarodne političke javnosti u odnosu na kvazi-argumente koje je opozicija od prvog dana iznijela ovim povodom", kazao je Đukanović.On je, povodom najave Demokratskog fronta da će selektivno bojkotovati rad parlamenta dok afera Snimak ne dobije politički i pravosudni epilog, upitao šta to znači da će neko selektivno nastaviti da radi u parlamentu."Da će biti odgovoran u parlamentu u hodu od ulaska u zgradu parlamenta do blagajne kad treba da poddigne platu i dnevnice, a da će biti neodgovoran prema radu parlamenta kad bude trebalo da svrati u salu parlamenta gdje se održavaju sjednice odbora ili plenarna sjednica", rekao je on. Prema riječima Đukanovića, to je tipično balkanska ili, dodao je, još direktnije, crnogorska politička neodgovornost. "Kojom se pokušava kreirati alibi za svoju neodgovornost prema političkom povjerenju koje su građani Crne Gore povjerili parlamentrnoj opoziciji da zastupa njihove interese u parlamentu".Govoreći o neslaganju između koalicionih partija i ocjenama da Socijaldemokratska partija (SDP) treba da izađe iz vlasti, Đukanović je rekao da je odluka na SDP-u."Ukoliko bi sjutra bili izbori, nema nikakve sumnje da bi DPS bila i dalje najjača partija. Da li priželjkujemo takav epilog? Ne, jer smo prije godinu dobili mandat i smatrali bi neodgovornim da taj mandat vratimo tri godine ranije", kazao je on.Đukanović je rekao da je, od prvog dana rada Vlade, insistirao da ona mora biti usredsređena na brzu realizaciju projekata koji vode unapređenju kvaliteta života."Ne dajemo sugestije nikom, nikom od koalicionih partnera ne preporučujemo šta da rade, a šta god da odluče, mi smo tome naredni", dodao je on.Đukanović je, kad su u pitanju evropske integracije Crne Gore, rekao da je zadovoljan onim što je urađeno tokom prethodne godine, dodajući da će 2014. biti godina intenzivnog pregovaranja Crne Gore i EU. Prema riječima Đukanovića, za očekivati je na Međuvladinoj konferenciji, do kraja godine budu otvorena poglavlja 23 i 24. On smatra i da će poglavlja 5, 6, 7, 10 i 20, pored 23 i 24, dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora.

Galerija

Bonus video: