Vlada neće da Skupština utiče na pregovore sa EU

Vladajuća partija smatra da izvršna vlast treba da zadrži potpuni monopol u procesu definisanja pregovaračkih pozicija Crne Gore
2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2013. 10:26h

Vlada i Demokratska partija socijalista(DPS) smatraju da izvršna vlast treba da ima potpuni monopol u procesu definisanja pregovaračkih pozicija Crne Gore, iako je Odbor za evropske integracije nedavno jednoglasno usvojio amandman na Predlog rezolucije o procesu integracija u Evropsku uniju (EU) kojim su predviđena veća ovlašćenja tog skupštinskog tijela.

Odbor je tako predložio da to skupštinsko tijelo apsolutnom većinom donosi odluke vezane za pregovaračke pozicije i da u slučaju njegovog negativnog mišljenja Vlada bi bila dužna da u roku od 30 dana dostavi nove pregovaračke pozicije.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopštilo je da je informisalo predlagače rezolucije da taj amandman narušava podjelu uloga u procesu pregovora sa EU:

“Iako nije uključen u predloženi tekst Rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, smatramo da amandman narušava podjelu uloga u procesu, a to je da Vlada vodi proces, a parlament vrši nadzor”, saopšteno je “Vijestima” iz MVPEI.

Potpredsjednik Odbora, poslanik DPS Jovan Martinović kazao je da taj amandman najvjerovatnije neće stići ni do plenuma kako bi se o njemu glasalo, iako je predsjednik tog tijela Slaven Radunović iz Demokratskog fronta (DF) to ranije najavio, ako radna grupa koja je izradila taj dokument ne prihvati amandman.

Predlog rezoluciju je sačinila Radna grupa u sastavu Branko Radulović (DF), Miodrag Vuković,(DPS) Aleksandar Damjanović (SNP) i Damir Šehović (SDP)

“Ja sam i prije samog glasanja na Odboru iznio stav našeg kluba da smo spremni da podržimo sva rješenja koja su prihvatljiva predlagaču i da je diskutabilno da li će nešto što koncenzusom usvojimo biti prihvatljivo i predlagaču s obzirom da su od 4 potpisnika samo 2 bila prisutna kad se glasalo, s čim su se i oni složili” kazao je Martinović za “Vijesti”.

On je naveo da polovina Radne grupe koja je izradila Rezoluciju neće prihvatiti taj amandman i da je potrebno da se položaj Skupštine kada su u pitanju pregovaračke pozicije uredi poslovnikom, a ne da bude dio Rezolucije.

U ministarstvu koje vodi Igor Lukšić smatraju i da bi, ukoliko se amandman na Rezoluciju usvoji, proces učinio znatno sporijim.

Radunović je ocijenio da to ne može biti slučaj, osim ako Odbor procijeni da pregovaračka pozicija nije u skladu sa intersima građana.

“Pozicioniranje odbora i Skupštine na način koji to predviđaju Rezolucija i amandman ni na jedan način neće usporiti proces, osim kada Odbor zaključi da pregovaračka pozicija nije u interesu građana Crne Gore, a kvalitet je uvijek bio bitniji od brzine”, zaključio je on.

Odbor za evropske intergracije do sada je razmatrao pregovaračke pozicije za nekoliko poglavlja, a koje je u potpunosti priredila Vlada. Odbor je radio na tajnim sjednicama. Samo u slučaju poglavlja Mediji i informatičko društvo pregovarački tim je prihvatio stavove odbora i vratio pregovaračke pozicije na doradu.

Poređenja radi, u Hrvatskoj je pregavaračke pozicije razmatrao Nacionalni savjet sastavljen od poslanika, predstavnika civilnog sektora, univerziteta, privrednika i imao je pravo veta, iako se to nikada nije dogodilo. Islandska vlada je tokom pregovora javno objavila svoje pregovaračke pozicije.

Radunović: Neće valjda poslanici DPS revidirati stav

Međutim, Slaven Radunović je izrazio očekivanje da poslanici koji su podržali amandman na sjednici prošlog ponedjeljka neće revidirati svoj stav jer bi time, smatra on, narušili svoj politički ugled.

“Uloga Skupštine i Odbora ne bi imala nikakvog smisla ukoliko njene odluke ne bi proizvodile neko pravno dejstvo. Svi smo zajedno usaglasili amandman koji smo dali Skupštini, a koji je podržan i od pet poslanika vlasti.

Poznavajući ih, mislim da oni ne bi zbog ličnog dostojanstva i packi iz Vlade mijenjali odluke koje su donijeli sa kolegama konsenzusom”, kazao je Radunović.

Članovi Odbora za evropske integracija iz redova DPS su Jovan Martinović, Predrag Sekulić, Šefkija Murić, Srđa Popović, Zoran Srzentić i Nada Drobnjak.

Bonus video: