Hojt Brajan Ji: Crna Gora može da računa na podršku SAD na evroatlantskom putu

Ji je izrazio zadovoljsto progresom koji je Crna Gora ostvarila od obnavljanja nezavisnosti
80 pregleda 6 komentar(a)
Ji i Lukšić, Foto: MVPEI
Ji i Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 28.10.2013. 21:22h

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji ohrabrio je danas državni vrh Crne Gore da nastavi svoju posvećenost ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende, naglasivši da zvanična Podgorica moze da računa na dalju podršku i pomoć SAD na evroatlantskom putu, imajući u vidu snažno partnerstvo i prijateljstvo dvije zemlje, saopšteno je večeras iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ji je, kako je saopšteno, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem posebno izrazio zadovoljsto progresom koji je Crna Gora ostvarila od obnavljanja nezavisnosti, "kako na planu integracionih procesa tako i na planu ekonomskog razvoja".

"Potpredsjednik Lukšić je upoznao sagovornika sa aktivnostima na EU integracijama kao i na planu integracija u NATO, ističući da je Crna Gora u potpunosti posvećena aktivnostima iz ove agende, reformama u ključnim oblastima, te otvaranju javnog dijaloga sa građanima. On je izrazio zahvalnost za podršku SAD-a evropskim i evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, izrazili zadovoljstvo "sadržajnim i prijateljskim odnosima dvije zemlje i razmijenili mišljenja o daljem unapređenju partnerstva i saradnje".

"Tokom razgovora gospodin Ji je iskazao posebno interesovanje za regionalnu saradnju država Zapadnog Balkana, kao i za ulogu i doprinos Crne Gore njihovom daljem napretku u evroatlantskim integracijama", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Hojt Brajan Ji je prije devet godina bio američki konzul u Podgorici a nedavno je imenovan na visoku državnu funkciju u Stejt dipartmentu.

Bonus video: