Konjević: Prihvatljiva i izvodljiva elektronska identifikacija birača

Iz MUP-a su naveli da će moći da se glasa i sa ličnom kartom i pasošem
8 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2013. 14:27h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i njegovi saradnici ocijenili su predlog Demokratskog fronta (DF) da se na birališta uvede elektronska identifikacija birača prihvatljim i tehnički izvodljivim uz konstataciju da će to koštati nekoliko stotina hiljada eura.

DF je na Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo predložio da se birači na biračkim mjestima identifikuju provlačenjem lične karte kroz elektronski čitač nakon čega ćbi se ti podaci štampali na papir nalik računu u marketima, koji bi zatim potpisivali predsjednik biračkog odbora i član odbora iz opozicije.

Nataša Starovlah Knežević iz MUP-a kazala je da je rješenje softverski jednostavno ali da problem može predstavljati informatička pismenost članova odbora.

Iz MUP-a su naveli da će moći da se glasa i sa ličnom kartom i pasošem, te da je za to potreban poseban model elektronskog čitača koji bi mogao očitavati podatke sa dokumenata.

Konjević je istakao da su rokovi koji su predviđeni za uvođenje ovakve identifikacije birača nerealni.

“Predložili ste da se nova rješenja primjenjuju od 1. januara 2014., to je nerealno. Ne raspolažemo sa stotinama inženjera i nećemo raditi samo na ovom projektu” rekao je Konjević.

On je predstavnicima DF-a potvrdio da softverski sitem AFIS koji služi za očitavanje otisaka prstiju pri izradi ličnih dokumenata neće moći da se koristi na biralištima i dodao da je on “milijardu odsto” bezbjedan od zloupotreba.

Iz MUP-a su pojasnili da će novi način vođenja biračkih spiskova moći da se nadzire tako što će se iz svih registara u njega integrisati podaci, koji će se stalno mijenjati i to tako što će u njemu ostati svaki trag promjena koje će inicirati građani promjenom mjesta prebivališta, ličnih podatak i slično.

Konjević je naglasio da MUP neće kao ranije neposredno pred izbore, na zahtjeve partija, pojačanim intenzitetom mijenjati stare lične karte građanima.

“Ništa nećemo raditi povećanim intenzitetom deset dana pred izbore, već sve u zakonskom roku i u proceduri. Govorim o zahtjevima za pokretnom biometrijom. Po vašem zahtjevu smo išli u više sela, ali uoči ovih lokalnih izbora to ne očekujte”, rekao je Konjević.

Bonus video: