SDP Cetinje: Moramo uticati na promjenu demografske strukture

Iz SDP poručuju da će posebnu pažnju usmjeriti na poboljšanje položaja socijalno najugroženijih djelova stanovništva
50 pregleda 7 komentar(a)
SDP Cetinje, Foto: SDP
SDP Cetinje, Foto: SDP
Ažurirano: 28.10.2013. 13:51h

Socijaldemokratska partija će insistirati da nova lokalna vlast vodi odgovornu socijalnu politiku, zasnovanu na principima humanosti i solidarnosti, poručuju iz te strankre.

U saopštenju koje potpisuju kandidati za odbornike Ivan Gazivoda, Ivan Ivanović u Milica Vukotić, navodi se da će poseban akcenat biti stavljen na podršku porodicama sa troje i više djece, definišući naknade za treće dijete, kao što je to slučaj u brojnim, socijalno odgovornim, gradovima u regionu.

"Na ovaj način želimo uticati na promjenu demografske strukture koja je u ovom trenutku veoma loša i pokazuje značajno starenje lokalne populacije i drastično smanjenje broja novorođenih. Tome moramo stati na put, jer podaci dobijeni na poslednjem popisu opominju, a drastično smanjeni broj djece koja se upisuju u prvi razred osnovnih škola zahtijeva odlučnu reakciju lokalne uprave i hitne mjere u oblasti socijalne politike",kažu u toj stranci.

Iz SDP poručuju da će posebnu pažnju usmjeriti na poboljšanje položaja socijalno najugroženijih djelova stanovništva.

"U tom smislu ćemo kreirati posebni fond namijenjen podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na ovaj način ćemo finansirati i nabavku udžbenika za djecu iz socijalno najugroženijih domaćinstava. Penzioneri i stara lica sa niskim primanjima će biti predmet naše posebne pažnje i u tom smislu ćemo unaprijediti programe geronto domaćica i inicirati nove koji će imati za cilj da se ove kategorije stanovništva osjećaju podržanim i uvaženim", obećavaju u SDP-u.

U saopštenju se navodi da će voditi socijalno odgovornu politiku i na pravi način tretirati probleme osoba sa invaliditetom unapređujući njihov položaj, prilagođavajući javnu infrastrukturu njihovim potrebama, uporedo stvarajući preduslove za njihovo zapošljavanje i punu integraciju u lokalnu zajednicu.

"Iniciraćemo usklađivanje radnog vremena vrtića i produženog boravka u školama sa radnim vremenom zaposlenih roditelja, posebno vodeći računa o potrebama samohranih majki i djece bez roditeljskog staranja", kažu u SDP-u.

Poseban segment njihove socijalne politike biće trajno i održivo rješavanje problema romske populacije koja živi na Cetinju.

"Partijski interesi i političko opredjeljenje nikada neće biti uslov bilo koje vrste socijalne pomoći i podrške. Socijalna davanja će u lokalnom budžetu imati poseban prioritet i neće se moći dogoditi da sredstva potrošena na reprezentaciju, gorivo i putne troškove budu veća nego socijalna davanja i sredstva namijenjena podršci licima kojima je ona najpotrebnija", zaključuju u toj stranci.

Bonus video: