Građanska alijansa: Riješiti neracionalne viškove

"Svi neracionalni viškovi moraju biti riješeni u najkraćem roku, jer već jasno ugrožavaju finansijsku stabilnost države"
0 komentar(a)
andrijevica, Foto: Arhiva "Vijesti"
andrijevica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.10.2013. 14:22h

Javna uprava, u vremenu ekonomske krize, treba da se razvija jačanjem stručnih kapaciteta, a svi neracionalni viškovi zaposlenih moraju biti što prije riješeni, jer ugrožavaju finansijsku stabilnost države, smatra Edin Koljenović iz Građanske alijanse (GA).

Koljenović je, komentarišući preporuke iz Izvještaja Evropske komisije (EK), kazao je da profesionalizam i stručnost moraju biti osnovni kriterijumi pri reformi administracije.

"Svi neracionalni viškovi moraju biti riješeni u najkraćem roku, jer već jasno ugrožavaju finansijsku stabilnost države. To su jako često nepopularni i bolni potezi za političke partije, ali u presudnim momentima moraju se prepoznati viši interesi i pokazati kapacitet za donošenje ispravnih i neizbježnih odluka", kazao je on agenciji Mina.

Prema riječima Koljenovića, u momentu kada država loše upravlja svojim resursima, i zbog ostvarenja političkih ciljeva često je prisutan socijalni pristup zapošljavanju.

"To je posebno karakteristično za lokalni nivo, i na taj način stvaraju nevjerovatni viškovi zaposlenih na koje je GA dikrektno ukazivala", naveo je on.

Koljenović je kazao da su najbolji primjeri za taj slučaj neracionalno povećanje broja zaposlenih u Budvanskom vodovodu i Opštini Andrijevica nakon smjene vlasti, koja se, kako je dodao, apsolutno kosila sa svim aspektima racionalnog zapošljavanja, sistematizacije i potrebama tih uprava.

On je rekao da je na neophodnost reforme javne uprave GA ukazivala niz godina.

"Momenat kada EK stavlja akcenat na to pitanje u Izvještaju ukazuje da je krajnje vrijeme da se rješavanju ovog problema pristupi iskreno, efikasno i odgovorno, poštujući, sa jedne strane potrebe samih institucija, ali sa druge i mogućnost finansiranja", kazao je Koljenović.

On je naveo da je javna uprava u malim zemljama, ekonomski i tržišno nedovoljno razvijenim sa finansijski zavisnim građanima, predstavlja ozbiljan prostor za zloupotrebe i manipulacije.

"Na to su ukazala i istraživanja koja je GA radila u prethodnom period, a koja su pokazala da sektor javne uprave i zapošljavanje tradicionalno opterećuje diskriminacija na različitim osnovama", rekao je Koljenović.

To je, kako je naveo, potvrđeno i u izvještajima tijela Savjeta Evrope zaduženog za borbu protiv rasizma netolerancija /ECRI/, “posebno kada je u pitanju diskriminacija pri zapošljavanju na nacionalnoj osnovi gdje je po pitanju Roma taj podatak bio neprihvatljivo mali, dok su sve grupe osim Crnogoraca bile izrazito nezastupljene”.

Koljenović je saopštio da su zaključci i rezultati fokus grupa koje su rađene sa zaposlenim i nezaposlenim građanima pokazali njihovu percepciju o prisutnosti diskriminacije, pored nacionalne i na političkoj osnovi, na lokalnom i nacionalnom nivou.

"To su, nažalost, procesi koji i dalje opterećuju značajno ovaj sector, a o tome svjedoče i aktuelne afere na čijem epilogu EK intenzivno insistira", rekao je Koljenović.

On je ocijenio da je najava šefa diplomatije Igora Lukšića o formiranju Radne grupe koja će biti zadužena za reformu javne uprave ohrabrajuća, ali da je sličnih najava bilo i od premijera Mila Đukanovića, na početku mandata aktuelne Vlade.

"GA se nada da će u ovom dijelu biti prepoznati kapaciteti civilnog sektora za donošenje konstruktivnih rješenja na koje smo ranije ukazivali i da će i predstavnici civilnog društva na pravi način biti uključeni u radnu grupu", rekao je Koljenović.

Bonus video: