Bjelopoljska partija: Novac od ljetnje sezone Podgorici, a sjeveru rupe na putevima

"Veliki broj neravnina, uvala i veliki broj veoma loše zakrpljenih rupa..."
78 pregleda 14 komentar(a)
Plužine-Šćepan Polje putevi put, Foto: Ivan Petrušić
Plužine-Šćepan Polje putevi put, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.10.2013. 12:21h

Bjelopolska partija na čelu sa Mersudinom Međedovićem apelovala je na državne organe da prestanu sa dosadašnjom praksom i odnosom koji je "maćehinski" kada su u pitanju ulaganja u sjever Crne Gore.

"Država prihoduje sredstva kroz poreze od građana sa cijele teritorije Crne Gore ali kada se ulaže u putnu infrastrukturu primjetno je da se u poređenju sa sjeverom mnogo više ulaže u centralni i južni dio države. S toga je ovakav maćehinski odnos države prema sjeveru nedopustljiv.

Svake godine na hiljade motornih vozila, koja prevoze strane turiste iz raznih zemalja, kreću se našim drumovima prema crnogorskom primorju i nazad.

Završetkom ljetnje sezone primorskim opštinama i Podgorici ostaju prihodi od turizma dok opštinama na sjeveru ostaju opterećeni i uništeni putevi čiju rekonstrukciju i izgradnju, kroz poreze, plaćaju kako građani sjevera tako i građani ostalog dijela države, a potrebno je napomenuti da tu putnu infrastrukturu u najvećoj mjeri su koristili inostrani gosti radi benifita primorskih opština i glavnog grada".

Iz ove stranke upozoravaju na veoma loš kvalitet puteva na sjeveru Crne Gore.

"Na magistralnim putevima na sjeveru nalazi se veliki broj neravnina, uvala i veliki broj veoma loše zakrpljenih rupa.

Pripremanje za narednu ljetnju sezonu ne može da podrazumijeva samo uređenje prostora kao i rekonstrukciju ili izgradnju novih turističkih kompleksa u primorskim opštinama, već se mora razmišljati i o putnoj infrastrukturi, od svih graničnih prelaza prema primorskim opštinama, koja prestavlja sponu gostiju i turističkih potencijala na jugu naše zemlje.

S toga primorske opštine treba da znaju da sastavni dio njihove turističke ponude trebaju biti uredni magistralni putevi, pri čemu ističemo da nije dobro samo ubirati prihode od uspješnih turističkih sezona a sa druge strane da poreske obveznike sa sjevera koriste kao donatore magistralnih puteva sa ciljem bolje turističke ponude u primorskim opštinama.

Da bi primorske opštine poboljšale turističku ponudu potrebno je i da investiraju u putnu infrastrukturu prema istima, zbog čega Bjelopoljska partija smatra da bi bilo dobro uvesti instrument sezonskog oporezivanja primorskih opština na način što će se u tromjesečnom ljetnjem periodu povećati porez za 1 do 2 % , od kojeg će se priliv tih sredstava koristiti isključivo za rekonstrukciju ili popravku putne infrastrukture od graničnih prelaza do svih primorskih opština", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Mersudin Međedović.

Bonus video: