Izbori u Ulcinju početkom godine

Šefovi odborničkih klubova u Ulcinju potpisali inicijativu o skraćenju mandata, neizvjestan dnevni red sjednice
67 pregleda 1 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Vlado Otašević
Opština Ulcinj, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 26.10.2013. 20:09h

Svi šefovi odborničkih klubova juče su na kolegijumu kod predsjednika Skupštine opštine Ulcinj Milazima Mustafe potpisali inicijativu za skraćenje mandata i tako otvorili put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora početkom naredne godine.

Ostalo je otvoreno pitanje da li će se na redovnoj sjednici zakazanoj za 12. novembar pred odbornicima skraćenje mandata naći kao jedina tačka dnevnog reda, što zagovaraju Forca i DPS ili će to biti nastavak julskog zasjedanja prekinutog usred rasprave o izvještaju o radu predsjednika Opštine Nazifa Cungua.

Mustafa je juče za “Vijesti” kazao da očekuje da će na sjednici, ipak, biti rasprave o izvještaju o radu Cungua.

On je za ponedjeljak veče zakazao novi kolegijum na kome bi šefovi trebalo da utanače dnevni red zasjedanja.

“Ne znam da li će biti dogovora u ponedjeljak. Vidjećemo još, ali sjednica je zakazana. Možda neće biti održana zbog kvoruma ili u slučaju da Cungu povuče sve tačke dnevnog reda koje je predložio na usvajanje, ali ja ću dvanaestog u 11 časova biti na mjestu predsjedavajućeg”, kazao je Mustafa.

Upitan šta bi se dogodilo u tom slučaju, on je rekao da bi odmah sazvao drugu sjednicu za dan, dva ili tri na kojoj bi se kao jedina tačka dnevnog reda našlo skraćenje mandata odbornicima.

“Moj stav je da bi na sjednici 12. novembra trebalo otvoriti raspravu o izvještaju o radu Cungua i drugim tačkama koje su bile na dnevnom redu. Nakon toga, veoma brzo, zakazao bih novu sjednicu za skraćenje mandata”, kazao je Mustafa, inače visoki funkcioner DP Fatmira Đeke.

Sada je jasno da je sve u rukama Force, odnosno Cungua jer može da bira - nastavak julskog zasjedanja ili skraćenje mandata.

Na kolegijumu nije bilo iznenađenja kada su u pitanju stavovi partija, osim što se Forca sada eksplicitno zalaže za skraćenje mandata iako su do juče u stavovima najjače albanske partije u Ulcinju otvoreno zagovarali održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se usvojile neke tačke dnevnog reda bitne za funkcionisanje Opštine i grada.

Šef odborničkog kluba te partije Fuad Hadžibeti kazao je da nakon svega Forca nema dilemu.

“Ubijeđeni smo da bi se eventualna rasprava o tačkama dnevnog reda sa julskog zasjedanja, moguće dopunjena nekim novim, pretvorila u predizbornu kampanju kojoj ne bi bilo kraja. Zato idemo na skraćenje mandata jer su izbori, ipak, najbolje rješenje za izlazak iz trenutne situacije”, kazao je Hadžibeti za “Vijesti”.

On je ustvrdio da sjednica nije zakazana već samo kolegijum za ponedjeljak.

“Sada bi neki da odugovlače i to oni koji su bili prvi za izbore. Mislim da se sada vidi ko se u stvari plaši provjere povjerenja kod građana”, kazao je Hadžibeti.

On izbore očekuje krajem januara i, kako je naglasio, ponovo dvocifreni broj odbornika.

Forca sada u lokalnom parlamentu ima 11 odbornika.

S.ADROVIĆ

Na kolegijumu nije bilo iznenađenja kada su u pitanju stavovi partija, osim što se Forca sada eksplicitno zalaže za skraćenje mandata iako su do juče u stavovima najjače albanske partije u Ulcinju otvoreno zagovarali održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se usvojile neke tačke dnevnog reda bitne za funkcionisanje Opštine i grada

DA se zna zašto su se posvađali Predsjednica OK DUA Hatidža Đoni kazala je da je stav njene partije jasan- izbori, ali prvo rasprava o izvještaju o radu Cungua. “Gotovo svi klubovi saglasni su sa tim, osim Force. Očekujem da će sa njihove strane biti opstrukcija jer im to ne ide u prilog”, kazala je ona. I šef OK „Bolji Ulcinj- Bolja Crna Gora“ Andrija Ćetković iz SNP-a očekuje raspravu o izvještaju o radu Cungua. “To je potpuno logično jer mi iz opozicije hoćemo da znamo šta su radili i zbog čega su se posvađali”, kazao je on za “Vijesti”. Ćetković je naveo da će i njegov klub, osim DUA, tražiti da parlament glasa o povjerenju Cunguu. “Mislim da dosta toga zavisi i od DPS-a jer ako bi imali kvorum na sjednici, mogli bi glasati o povjerenju Cunguu čak iako Forca napusti salu, a predsjednik Opštine povuče sve tačke dnevnog reda koje je predložio”, kazao je Ćetković. Šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić, koji je podnio inicijativu za skraćenje mandata a ostali prihvatili, ostao je dosljedan svom ranijem stavu. “Izbori i to što prije, nikakve sjednice osim one o skraćenju mandata”, ponovio je on. Ukoliko, kako je naveo, većina bude za to da odbornici raspravljaju o izvještaju o radu Cungua, DPS neće bježati od sjednice, ali će se držati po strani. “To što oni imaju između sebe neka i riješe između sebe. Mi ćemo biti uzdržani”, kazao je on. U svakom slučaju, izbori u Ulcinju sve su bliži i kako su “Vijesti” ranije najavile - izvjesni, najkasnije do marta naredne godine.

Bonus video: