Brisel očekuje da Vlada kazni funkcionere DPS-a zbog afere "Snimak"

Diplomata je “Vijestima” kazao da Komisija polaže veliku pažnju na aferu “audio snimaka”, jer ona utiče na kredibilitet institucija i važne demokratske principe
18 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Evropska komisija, Foto: Www.charterworld.com
Ažurirano: 26.10.2013. 12:03h

Evropska komisija (EK) će insistirati na rasvjetljavanju afere “Snimak” tako što će Vlada i pravosuđe jasno pokazati na funkcionere Demokratske partije socijalista (DPS) koji su zloupotrebljavali službeni položaj u partijske svrhe.

Diplomata iz EK upućen u dešavanja u Crnoj Gori potvrdio je “Vijestima” da Komisija polaže veliku pažnju na aferu “audio snimaka”, jer ona utiče na kredibilitet institucija i važne demokratske principe.

U Izvještaju o napretku Evropske komisije konstatovano je da je Brisel razočaran što je nakon parlamentarne istrage o aferi “Snimak ” prihvaćen samo tehnički izvještaj i što nije do kraja raščišćeno pitanje političke odgovornosti, navodeći da će ono ostati u fokusu praćenja EU.

Evropski komesar za proširenje Štefan File nije želio da propisuje dalje korake oko afere “ Snimak ”, ali je upozorio da je Brisel prilično jasno dao do znanja šta očekuje od Crne Gore. S druge strane, premijer Milo Đukanović je uoči objavljivanja Izvještaja EK ponovio da je afera iskontruisana kako bi se ugrozila država Crna Gora, dok je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao da ta stranka neće utvrđivati političku odgovornost svojih funkcionera, već da će je utvrditi građani na izborima.

Upitan da objasni u čemu bi trebalo da se očituje politički nastavak afere “Snimak”, Fileov portparol Peter Stano rekao je da “sve poruke stoje u izvještaju o napretku i da nema smisla prepisivati ono što je tamo napisano”.

“Uostalom, nije na nama da propisujemo recepte. Na Crnoj Gori je da sama pronađe kako će u tome postupati. To se ne radi zbog nas, nego zbog Crne Gore”, rekao je Stano.

S druge strane, sagovornik “Vijesti” iz EK tvrdi da Brisel diplomatskim rječnikom Podgorici poručuje da je dovoljno zrela da to sama izvede. U Briselu se, kako je kazao, neće zadovoljiti tvrdnjama crnogorskih vlasti da parlamentarna i istraga tužilaštva nijesu pokazale da je bilo zloupotreba. On je podsjetio da je EK na to ukazala i u izvještaju o napretku.

“Nas baš interesuje taj politički dio. Ne interesuje nas da nama iza zatvorenih vrata govorite o čemu se radilo. Nije nama važno da li se radilo o prerevrnosnom članu partije ili o nečemu drugome”, tvrdi briselski diplomata, navodeći da je važno da rasvjetljavanje afere “Snimak“ bude izvedeno tako da društvo ocijeni kao zreo politički postupak. “Kako će se to izvesti, da li će se reći neko ime, ili neka funkcija, to je sporedno. Glavna stvar je demokratski postupak i demokratski rezultat”

Sve zemlje EU prate šta se dešava

On je upozorio da su tokom izrade izvještaja, sve zemlje članice EK bile konsultovane oko sadržaja, jer su sve države jako zainteresovane oko proširenja.

“Velike zemlje i neke manje zemlje podjednako prate šta se dešava kod vas. Manje poput Slovačke, Mađarske, Austrije, Slovenije ili Hrvatske možda bi bile za relaksiraniji pristup, ali velike zemlje kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, traže da se ubuduće Crna Gora gleda vrlo pažljivo, i da više nema popuštanja”, kazao je sagovornik “Vijesti“ navodeći da se radi o generalnom stavu EK.

“Ali, taj generalni stav vidi se kroz primjere. Sami zaključite o čemu se radi”, rekao je on.

Podsjetio je da je Evropska komisija prije par godina tražila od kosovskih vlasti da pravosudno i politički reaguju na glasine oko izbornih prevara, ali iako je to pitanje bilo pravno riješeno, nije se dogodilo da neko preuzme političku odgovornost.

“Kosovo i Crna Gora ne mogu da se uporede, jer je Crna Gora puno naprednija u evropskim integracijama. Od zemlje u pregovorima imamo određena očekivanja”, rekao je drugi sagovornik “Vijesti” iz EK.

Bonus video: