Latković: Marković da utiče da se zastane sa postupkom za izbor sudija

"...Kako bi se spriječile nenadoknadive posljedice po CG i njen pravni sistem i poredak“, kazao je sudija Ustavnog suda
78 pregleda 7 komentar(a)
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Latković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2013. 14:24h

Ministar pravde Duško Marković trebalo bi da nespornim autoritetom utiče da se zastane sa postupkom za izbor sudija Ustavnog suda, dok ta institucija ne ocijeni ustavnost novog Zakona, rekao je sudija tog suda, Miodrag Latković.

Latković je podsjetio da je Sud dobio inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Ustavnom sudu Crne Gore zbog nedorečenosti u vezi sa prestankom mandata.

"(...) Kod nas danas sudijama lijepe potjernice po gradu, nazivaju ih pogrdnim imenima, proglašavaju ih neznalicama i na naprimjeren način komentarišu njihove odluke“

„Bilo bi dobro da Marković svojim nespornim autoritetom, utiče da se zastane sa postupkom za izbor sudija Ustavnog suda do konačnog rješenja po toj inicijativi kako bi se spriječile nenadoknadive posljedice po Crnu Goru i njen pravni sistem i poredak“, kazao je Latković agenciji MINA.

Latković je naveo da je na sastanku 2010. američki diplomata naveo da u toj zemlji znaju šta je značaj Ustavnog suda, i da će iz poštovanja pred sudijama govoriti stojeći.

„U Americi tako, a kod nas danas sudijama lijepe potjernice po gradu, nazivaju ih pogrdnim imenima, proglašavaju ih neznalicama i na naprimjeren način komentarišu njihove odluke“, kazao je on.

Latković smatra da je nedopustivo da se to često čini u organizaciji i uz aktivno učešće pojedinih političkih partija zastupljenih u Skupštini.

„A sve to da bi se, stvaranjem nepovjerenja građana u osposobljenost Ustavnog suda da štiti njihova ustavom zagarantovana prava i vrši ulogu zaštitnika ustavnosti i zakonitosti, opravdalo pravno nasilje nad tom institucijom, koje je trenutno na sceni Skupštine Crne Gore“, naveo je on.

Latković je rekao da je iznenađen da se tome pridružio i Marković.

„Hoću da vjerujem da je to neobazrivo, jer je Marković proglasio žive sudije mrtvim ili nestalim, kada je rekao da ozbiljna država ne može dozvoliti da nema sudije Ustavnog suda“, dodao je Latković.

Zbog toga, kako je rekao, obavještava javnost i Markovića da je Ustavni sud, „na žalost nedobronamjernika, još uvijek u životu i da, u izuzetno otežanim uslovima i okolnostima, izvršava svoju ustavnu obavezu.

Bonus video: