Kaluđerović: I stranke su krive zbog slabe podrške javnosti NATO-u

"Ili partije nijesu dovoljno uradile, ili naš narod ne glasa za ono što kaže da glasa, zaista postoji mnogo potencijalnih razloga”, rekao je Kaluđerović
0 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2013. 12:03h

Nacionalni koordinator za NATO i savjetnik u Vladi Crne Gore Nebojša Kaluđerović kazao je da političe partije snose dio odgovornosti za nizak nivo podrške javnosti za ulazak Crne Gore u alijansu.

Kaluđerović je, govoreći na građanskom satu u Info centru za NATO kazao da partije moraju intenzivnije kounicirati sa svojim članstvom kako bi podrška građana za ulazak u NATO rasla.

On je kazao da za nizak niv podrške javnosti može biti više razloga. “Može to biti iz više razloga. Ili partije nijesu dovoljno uradile, ili naš narod ne glasa za ono što kaže da glasa, zaista postoji mnogo potencijalnih razloga”, rekao je Kaluđerović.

Kaluđerović je naveo da je nakon posljednjih parlamentarnih izbora Crna Gora u situaciji da ima opozicionu partiju koja je jasno deklarisana za ulazak u NATO i da u će 70 odsto poslanika u Skupštini reći “da” pridruživanju alijansi.

Kaluđerovič je kazao da koordinacija isntitucija koje se bave NATO integracijama nije bila na zadovoljavajućem nivou te da je u posljednje vrijeme ta oblast u fokusu.

“Tražimo način da razgovaramo sa građanima. Jedan od razloga za otvaranje diskusije je mala podrška građana” rekao je on. Kaluđerović je naglasio da se na rastu podrške javnosti radi kako bi NATO integracije dobile dupli legitimitet, i od poslanika i građana. “Javna podrška nije formalan uslov za ulazak u NATO, ali je politički važna” naveo je Kaluđerović i dodao da u savez ulazi država, a ne samo Vlada, nevladin sektor i partije. On je posebno istakao da se mora komunicirati sa “mekim tkivom”, odnosno građanima koji su neodlučni po ovom pitanju.

Upitan da li će ulasku u NATO odlučivati Skupština ili građani na referendumu, Kaluđerovićž je kazao da će se o tome govoriti kada se dobije poziv za članstvo. Kaluđerović je, odgovorajući na pitanje kada će Crna Gora dobiti poziv za članstvo naveo da će to najvjerovatnije biti tokom naredne godine. “Ako ne 2014. onda brzo nakon toga” poručio je Kaluđerović.

Bonus video: