Opoziciji ne daju da nadgleda glasanje u zatvoru

Radna grupa za izborno zakonodavstvo bez dogovora o sastavu biračkih odbora u ZIKS-u
2 komentar(a)
Neven Gošović, Predrag Sekulić, Foto: Skupstina.me
Neven Gošović, Predrag Sekulić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 25.10.2013. 09:12h

Članovi Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces nijesu uspjeli da se dogovore ko bi trebalo da bude u stalnom sastavu biračkih odbora prilikom glasanja osoba koje su u pritvoru ili na izvršenju zatvorske kazne.

Radna grupa je razmatrala predlog poslanika Socijalističke narodne partije Nevena Gošovića, koji se tiče glasanja birača koji su u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora. On je pojasnio je da Državna izborna komisija (DIK) do sada određivala način glasanja tih birača, kao i sastav biračkih odbora.

“Osim ova dva stava smatrali smo da treba dodati da u stalni sastavu biračkih odbora bude po predstavnik dvije opozicione partije koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj mandata, i da osobe koje rade u Upravi policije i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) ne mogu biti u biračkim odborima”, naveo je on.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne podržali su taj predlog, dok je kopredsjedavajući Radne grupe Milutin Simović kazao je da time iskazan odnos nepovjerenja prema DIK-u, i da nije potrebno mijenjati ovlašćenja Komisije.

“Ne znam zašto je sada potrebno da u Zakonu razrađujemo nešto što se podrazumijeva”, rekao je Simović.

Gošović je naveo da je problem u radu DIK-a bio to što u se u biračkom odboru nalazile osobe koje rade u ZIKS-u.

“Činjenica je da su na taj način uticali na slobodu glasanja, jer ako zatvorenik vidi na biračkom mjestu nekoga koga sreće svaki dan, onda je njegova sloboda glasanja na određeni način opredijeljena”, smatra on.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš smatra da najbolje rješenje da sastav biračkog odbora bude saglasan sastavu DIK-a, navodeći da zaposleni u ZIKS-u i policiji ne mogu biti članovi biračkih odbora.

Radna grupa je raspravljala i o predlogu Rifata Rastodera (SDP) da birači, koji borave u inostranstvu, glasaju u mjestu prebivališta.

“Mislim da moramo razmišljati o tome da ne vozimo autobusima i avionima birače, i na neki način zloupotrebljavamo te ljude, nego da počnemo stvarati uslove da naši državljani mogu ostvariti svoje pravo tamo gdje se zateknu, u najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu”, kazao je Rastoder.

Iz opozicije su kazali da nemaju ništa protiv tog predloga, podsjećajući da u MUP-u ne postoji evidencija crnogorskih državljana koji borave u inostranstvu.

“Kad država sredi tu evidenciju, potpuno smo spremni da podržimo tu priču”, kazao je Milutin Đukanović.

O tom predlogu članovi Radne grupe raspravljaće u ponedjeljak, kada će sjednici prisustvovati ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Bonus video: