U Vladi gospodare očiglednim: Korupcija je problem

"Korupcija ostaje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja da predstavlja ozbiljan problem"
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 09:19h

Crna Gora je, generalno, postigla određeni napredak u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, ali korupcija, naročito ona na visokom nivou i dalje predstavlja veliki problem, navodi se u Informaciji o Izvještaju o napretku Evropske komisije koju je juče usvojila Vlada.

U dokumentu koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlada izražava zadovoljstvo pozitivnim ocjenama Brisela za uspjehe u realizaciji evropske agende, navodeći da su u Izvještaju preporuke o otvaranju više poglavlja, čime pregovarački proces dobija puni zamah u narednom periodu.

“Kapacitet nadzornih institucija koje su nadležne za kontrolisanje političkog finansiranja i konflikta interesa treba da se unaprijedi. Korupcija ostaje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja da predstavlja ozbiljan problem. Pojačani napori su potrebni u pogledu razvijanja kredibilnog bilansa ostvarenih rezultata u oblasti istrage, procesuiranja i osuđujućih presuda u slučajevima korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou”, kaže se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

U dokumentu, u kojem se uglavnom citiraju preporuke iz Izvještaja EK, konstatuje se da treba preduzeti mjere na jačanju odgovornosti i garanciji integriteta u pravosudnom sistemu. U Vladi smatraju da preporuke iz Izvještaja predstavljaju kvalitetne smjernice za nastavak reformi, čijoj realizaciji treba da budu maksimalno posvećeni svi raspoloživi administrativni i institucionalni potencijali.

I pored navoda premijera Mila Đukanovića da je afera “Snimak” spinovana kako bi se nanijela šteta državi Crnoj Gori, u Vladinom dokumentu se afera pominje ali bez konkretnih detalja. Vlada konstatuje da je nakon objavljivanja audio snimaka sa sastanaka Demokratske partije socijalista (DPS), Vrhovno državno tužilaštvo “nakon inicijalnog oklijevanja” pokrenulo istragu “navodne zloupotrebe državnih resursa” i kršenja prava na ravnopravno zapošljavanje, u izborne svrhe. “Do sada nijesu podignute optužnice. Uz tužilačku istragu, parlament je izvršio istragu o navodnoj zloupotrebi javnih resursa i kršenju prava na ravnopravno zapošljavanje”, navodi se u Vladinom dokumentu.

U Vladinoj informaciji se konstatuje ocjena Evropske komisije da je u poređenju sa državama članicama Savjeta Evrope i Evropske unije, predsjednik Crne Gore donio veliki broj odluka o pomilovanju i imajući u vidu broj stanovnika.

Bonus video: