Predložen novi zakon o Prijestonici

"Preseljenje važnih državnih institucija je jedna od ključnih aktivnosti koje Cetinju treba da povrati status i značaj koji zaslužuje"
4 komentar(a)
Cetinje, Foto: Facebook
Cetinje, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.10.2013. 11:33h

Cetinje će biti kulturni, istorijski, naučni i duhovni centar Crne Gore i jedinica lokalne samouprave sa posebnim statusom, predviđeno je novim zakonom o Prijestonici, koji se predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Zakonom, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, prvi put se, kako se navodi u obrazloženju, jasno određuje državno-pravni položaj Prijestonice, koja se definiše kao "grad svih građana Crne Gore".

Ocjenjuje se da je preseljenje važnih državnih institucija jedna od ključnih aktivnosti koje Cetinju treba da povrati status i značaj koji zaslužuje.

"Predloženo je preseljenje sjedišta nadležnih državnih organa za vanjske poslove, nauke, kulture, Univerziteta umjetnosti, Istorijskog instituta, Instituta za crnogorski jezik i književnost, Matice crnogorske i drugih institucija", kaže se u zakonskom obrazloženju.

Zakonom se redefiniše struktura i uloga Senata Prijestonice, a njegovi članovi biće najveći nosioci državnih funkcija, lokalni funkcioneri, predstavnici akademskih institucija, civilnog sektora i građana.

Radi obezbjeđenja finansijskih sredstava za razvojne aktivnosti Prijestonice, predloženo je formiranje namjenskog Fonda.

"Sredstva Fonda formirala bi se iz Kapitalnog budžeta Crne Gore, u visini od deset odsto njegove projektovane vrijednosti za svaku godinu, u periodu od 2014. do 2020. godine, i od sredstava Fonda prikupljenih iz obračuna bruto zarada zaposlenima u Crnoj Gori, uvođenjem obaveznog doprinosa za Prijestonicu, što bi bila obaveza poslodavaca", kaže se u predloženom zakonu.

Precizirana je visina doprinosa od 0,2 odsto na neto zarade, što bi značilo da svaki zaposleni građanin, odnosno njegov poslodavac, daje jedan euro mjesečno za realizaciju razvojnih programa na Cetinju.

"Prijestinica bi od sredstava iz ovog programa obezbijedila građanima Crne Gore besplatan pristup svim institucijama kulturnog i istorijskog nasljeđa na Cetinju", kaže se u zakonu koji su predložili osam poslnika DPS-a.

Navodi se da bi se na ovaj način obezbijedila i besplatna posjeta svih građana nacionalnim parkovima na teritoriji Cetinja - Lovćen i Skadarsko jezero.

Zakonom je predviđeno da se sredstva u Fondu obezbjeđuju i iz drugih zakonskih izvora, kao što su donacije, pokloni i slično.

Bonus video: