SDP: Rano je za rezoluciju

“U Zaključcima SDP-a, koji nažalost nijesu usvojeni na Anketnom odboru, potencirano je pitanje političke odgovornosti uz navođenje i nekih konkretnih slučajeva mogućih zloupotreba”
0 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 25.10.2013. 06:58h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je čelnike Demokratske partije socijalista (DPS) da sprovedu unutrašnju kontrolu unutar stranke kako bi utvrdili političku odgovornost aktera afere “Snimak”. Komentarišući poziv opozicije da Skupština donese rezoluciju kojom bi se od DPS-a tražilo utvrđivanje političke odgovornosti umiješanih u aferu, šef medijskog pulta SDP-a Mirko Stanić kazao je da će se ta stranka o inicijativi opozicije izjasniti nakon reakcije većeg koalicionog partnera.

“Mislimo da je u ovom trenutku primjereno da sačekamo određeno vrijeme da se kolege iz DPS-a izjasne o političkoj odgovornosti svojih funkcionera u ovom slučaju”, naveo je Stanić.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je naveo da od većeg koalicionog partnera očekuje da unutar svojih redova ispita političku odgovornost za aferu “Snimak”, navodeći da su socijaldemokrate to tražile i u svojim predlozima za zaključke Anketnog odbora. Politički i pravosudni nstavak afere “Snimak” tražen je i u Izvještaju o napretku Crne Gore. Stanić tvrdi da vlast i opozicija treba da nastave da se bave “Snimkom” u cilju jačanja povjerenja javnosti u izborni proces.

“U Zaključcima SDP-a, koji nažalost nijesu usvojeni na Anketnom odboru, potencirano je pitanje političke odgovornosti uz navođenje i nekih konkretnih slučajeva mogućih zloupotreba”, naveo je Stanić.

U Institutu Alternativa podsjetili su da parlament ne može pokrenuti novu istragu afere “Snimak”, ali da treba pažljivije razmotriti postojeće izjave funkcionera koji su ispitani pred Anketnim odborom. Kako je navela Dina Bajramspahić iz Instituta, Skupština može formulisati nove zaključke jer izjave funkcionera DPS-a upućuju na zloupotrebe državnih resursa radi postizanja boljeg izbornog rezultata. Ona je podsjetila da prema Zakonu o parlamentarnoj istrazi Skupština ne može osnovati novi Anketni odbor o istom pitanju prije nego što prođe šest mjeseci od raspuštanja prethodnog.

“Iz snimaka dostupnih javnosti je sasvim jasno da imamo funkcionere kojima je zloupotreba javnih sredstava prihvatljiva. Taj nivo potvrde nije dovoljan za sud, ali je više nego dovoljan za političku osudu i konstatovanje političke odgovornosti”, rekla je Bajramspahić

Ona je ocijenila da je EK u godišnjem izvještaju istakla da se o “Snimku” moraju izvesti zaključci koji bolje odgovaraju stvarnosti od onih do kojih je Anketni odbor došao.

“Takva rasprava se može organizovati u vidu kontrolnog saslušanja u nekom od odbora, nakon čega bi izvještaj Odbora bio predmet rasprave u Skupštini i osnažen zaključcima Skupštine koji su obavezujući za Vladu”, ocijenila je Bajramspahić.

Bonus video: