Srđan Milić: Da se glasa pečatom, a ne hemijskom olovkom

“Da ne bismo tumačili je li plava olovka ili svijetlo plava, da li ćemo glasati zaokruživanjem ili kvadratićima"
104 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2013. 15:33h

Kopredsjedavajući Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces Srđan Milić predložio je da se ubuduće na izborima, umjesto hemijskom olovkom glasa izbornim pečatom.

Milić je naveo da bi pečat bio dobro rješenje kako se ne bi nagađalo da li je kandidat na biračkom listu zaokružen plavom ili crnom hemijskom.

“Da ne bismo tumačili je li plava olovka ili svijetlo plava, da li ćemo glasati zaokruživanjem ili kvadratićima, predložio bih izborni pečat kao rješenje” rekao je Milić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder dao je predlog da se glasa za pet ili više kandidata sa izborne liste.

“Treba da uvedemo birače da se pripreme za novu fazu rangiranja kandidata” kazao je Rastoder.

Predrag Sekulić ocijenio je da je prijeldog DF-a „neprimjereno sužavanje ostvarivanja biračkog prava”, dok je i predstavnica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić podržala predlog da se glasa i sa pasošem

Poslanici Demokratskog fronta (DF) predložili su da se osobe koje nisu u mogućnosti da dođu do biračkog mjesta moraju zahtjev za glasanje putem pisma Opštinskoj izbornoj komisiji podnijeti 48 sati prije izbora, a ukoliko imaju manje od 80 godina nephodno je da uz zahtjev dostave i ljekarsku dokukentaciju.

“Za starije od 80 godina nije potrebna ljekarska dokumentacija, ali ako neko ima 40 godina i ne može da dođe na biračko mjesto, mora dostaviti ljekarsko uvjerenje”, rekao je poslnaik DF-a Milutin Đukanović i dodao da podatak da 30 odsto građana glasa putem pisma pokazuje da je takav vid glasanja bio izložen manipulacijama.

Rastoder je podržao je da se unaprijed mora poslati zahtjev za glasanje pismom, ali je predložio da rok za obraćanje OIK bude 12 sati.

Na jučerašnjoj sjednici raspravljalo se i o tome sa kojim ličnim dokumentom birači mogu glasati. DF je članovima tog tijela predložio da se građanima omogući glasanje isključivo sa ličnom kartom.

Rastoder je naveo da to nije dobar predlog jer, kao smatra, oni koji su na privremenom radu u inostranstvu nijesu jedno vrijeme mogli dobiti ličnu kartu.

Predrag Sekulić ocijenio je da je prijeldog DF-a „neprimjereno sužavanje ostvarivanja biračkog prava”, dok je i predstavnica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić podržala predlog da se glasa i sa pasošem.

“Bitno je jedino da su čisti birački spiskovi” kazala je Jasavić.

Članovi Radne grupe složili su se da će nakon razgovora sa ministrom unutrašnjih pslova Raškom Konjevićem i njegovim saradnicima, koji će ih detaljno uputiti u tehničke mogućnosti čitača ličnih karata i da li on može očitavati podatke i sa pasoša odlučiti da li će se moći da se glasa sa oba ili jednim dokumentom.

Bonus video: