Podržane izmjene Zakona o Ustavnom sudu i Sudskom savjetu

"Izmjene će poboljšati transparentnost procesa i produžiće rok za prijavu kandidata sa osam na 15 dana", kazao je Banović (SDP)
1 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2013. 09:51h

Skupštinski Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu podržao je izmjene zakona o Ustavnom sudu i Sudskom savjetu, koje će, prema riječima predlagača, poboljšati transparentnost izbora kandidata u te ustanove.

Izmjene zakona, koje su predložili poslanici Borislav Banović, Srđan Milić, Ljerka Dragićević i Mladen Bojanić, podržali su predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore dok su uzdržani bili poslanici Demokratskog fronta.

Banović je kazao da su skupštinske službe, nakon što je parlament usvojio zakone o Ustavnom sudu i Sudskom savjetu u septembru, uočile određene nedostatke u odredbama i da su zbog toga predložene izmjene.

On je pojasnio da je problem realizacije Zakona u sprovođenju konkursa.

"Izmjene će poboljšati transparentnost procesa i produžiće rok za prijavu kandidata sa osam na 15 dana", kazao je on.

Banović je saopštio da izmjene predviđaju da se javni konkurs objavljuje u najmanje jednom štampanom mediju i na sajtu Skupštine.

Vladislav Bojović iz Fronta je rekao da su se potvrdile tvrdnje tog saveza da nedavno usvojeni zakoni iz oblasti pravosuđa imaju brojne nedostatke, navodeći da se uskoro mogu očekivati i nove izmjene.

"Neshvatljivo je da su tek sada uočene slabosti, koje su namjerno unesene u zakon sa ciljem da bi se razvlačio proces reformi u pravosuđu koje je u vd stanju", dodao je on.

Bojović smatra da za takvo stanje u pravosuđu odgovorne stranke koje su podržale izmjene Ustava.

"Front će biti uzdržan prilikom glasanja o izmjenama zakona, a ovakvim pristupom se ne može ostvariti cilj koji Evropska unija traži od nas", naveo je on.

Milorad Vuletić iz DPS-a kazao je da predložena rješenja poboljšavaju zakon.

On je ocijenio da ustavnim amandmanima nijesu precizno definisani uslovi za razrješenje i prestanak mandata sudijama Ustavnog suda.

"Postavlja se pitanje da li se zakonom može derogirati ustavna odredba", rekao je Vuletić.

Bonus video: