Medojević i Krivokapić pretjeruju, Ljuljđuraj čovjek od riječi

Krivokapić nije govorio istinu kada je rekao da u Crnoj Gori ima najviše sudija po glavi stanovnika u cijeloj Evropi
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Nebojša Medojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.10.2013. 12:03h

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić su pretjerali u svojim ocjenama, a predsjednik GO Tuzi Franjo Ljuljđuraj je čovjek od riječi, pokazuju najnovije analize Istinomjera.

“Budžetski deficit i troškovi njegovog finasiranja rastu. Struktura ino duga je nepovoljna i već oko tri odsto BDP-a trošimo na plaćanje kamata. Odluka Vlade da se zadužuje kod komercijalnih banaka samo će smanjiti kreditnu aktivnost banaka prema privredi i ugroziti i onako ranjivu likvidnost tog sektora”, kazao je Medojević sredinom septembra.

Istinomjer navodi da prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, u 2012. godini plaćeno je oko 48,9 miliona eura kamata po osnovu inostranog duga, što je oko 1,55% BDP.

"Sudeći prema ovim podacima, Medojević nije rekao istinu kada je tvrdio da Crna Gora već troši oko tri odsto BDP-a na plaćanje kamata ino duga. Moguće je, naravno, da postoji i drugi relevantan izvor podataka, koji je koristio Medojević, pa Istinomjer očekuje da taj izvor bude naveden i uvjeri nas da treba da promijenimo našu ocjenu", komentarišu u Istinomjeru.

Neki nas pretekoše

Krivokapić nije govorio istinu kada je rekao da u Crnoj Gori ima najviše sudija po glavi stanovnika u cijeloj Evropi.

Crna Gora jeste pri vrhu, ali ne i na samom vrhu.

"Crna Gora je 2010. imala 41,9 profesionalnih sudija na 100.000 stanovnika, ali su četiri evropske zemlje tada bile ispred nje – San Marino (42,2), Hrvatska (42,8), Slovenija (49,9) i Monako (100,3). Predsjednik Skupštine Crne Gore je, doduše, imao u vidu sadašnje stanje, ali nije ponudio relevantan izvor za svoju tvrdnju. Prema našem relevantnom izvoru, Krivokapić nije rekao istinu kada je tvrdio da Crna Gora ima najviše sudija po glavi stanovnika u Evropi", dodaje Istinomjer.

Čovjek od riječi

Ljuljđuraj je krajem feburara kazao da će se povući ako se referendum ne održi 2013. godine.

Pošto su od referenduma ostalo samo najave, Ljuljđuraj je podnio ostavku.

Bonus video: