Koliko troše poslanici i ministri: Za budžet nema razlike

Iako poslanik mjesečno zarađuje skoro duplo više od ministra, članovi Vlade ne štede na troškovima za telefon, putovanja...
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2013. 07:38h

Poslanik u crnogorskom parlamentu mjesečno zarađuje skoro duplo više od ministra, iako se njihov obim posla i odgovornosti znatno razlikuju. Međutim, dodatni troškovi, poput telefonskih računa predstavnika Vlade, koji se pokrivaju iz državnog budžeta su mjesečno i do nekoliko puta veći u odnosu na troškove parlamentaraca.

To se može zaključiti nakon poređenja podataka o mjesečnim troškovima članova Vlade i parlamenta koje su "Vijesti" izabrale slučajnim odabirom.

Kako bi utvrdile koliko državni budžet mjesečno košta ministar u Đukanovićevoj vladi, “Vijesti nedjeljom” su zahtjev za slobodan pristup informacijama poslale Ministarstvu održivog razvoja i turizma koje vodi Branimir Gvozdenović, Ministarstvu pravde na čijem je čelu Duško Marković i Ministarstvu finansija koje vodi Radoje Žugić.

I pored upozorenja na zakonski rok, Gvozdenovićev resor nije dostavio podatke, dok je Ministarstvo pravde poslalo samo dio traženih informacija.

Detaljne podatke o troškovima ministra dostavilo je samo Ministarstvo finansija. Prema tim podacima, plata ministra u januaru ove godine iznosila je 1.063 eura, a svaki sljedeći mjesec bila je za 50 eura manja. Uz to, ministar je član Savjeta za privatizaciju, kapitalne projekte i tenderske komisije za šta je u periodu od januara do jula dobijao po dodatnih 500 eura mjesečno.

Sa jednog od zasijedanja Vlade

U poređenju s njim, na primjer, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić mjesečno zarađuje oko 1.200 eura, a kao predsjednik Odbora za turizam i prostorno planiranje dobija još 300 eura. Uz to, od juna je član Radne grupe za izborno zakonodavstvo za šta dobija 250 eura mjesečno, a bio je i član Ustavnog odbora gdje je za pola godine zaradio 1.500 eura. Naknadu za rad na ustavnim promjenama dobio je i opozicioni poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić koji većem dijelu zasijedanja ovog tijela nije ni prisustvovao. On uz to mjesečno zarađuje skoro 1.190 eura, dok kao član skupštinskih odbora dobija nadoknadu od 225 eura.

Kada je u pitanju iznos telefonskih računa, Žugić koji upravlja resorom finansija, za devet mjeseci službovanja potrošio je skoro pet hiljada eura.

Na početku godine ministar je za telefonski račun trošio 198, u februaru 419, u martu 186, u aprilu 389, dok je u maju njegov račun iznosio čak 1.461 eura. Ministar je u petom mjesecu, ali i u avgustu ove godine kada je potrošio 1.200 eura, boravio u inostranstvu, pa je njegov mjesečni račun iznosio i nekoliko puta više od uobičajenog. On će od novembra, kako je “Vijestima” saopšteno iz tog Vladinog resora, biti korisnik VIP Telenor paketa, pa neće plaćati mjesečne račune.

S druge strane, Sekulić koji je izabrao Žugića za ministra, za osam mjeseci je potrošio 146 eura, dok je Mandić za isti period potrošio skoro 800 eura.

Žugić ima i tri savjetnika koji mjesečno zarađuju u prosjeku oko 500 eura, dok njegov lični vozač zarađuje 320 eura

Žugić ima i tri savjetnika koji mjesečno zarađuju u prosjeku oko 500 eura, dok njegov lični vozač zarađuje 320 eura.

Nasuprot njemu, po pravilima parlamenta na svaka tri poslanika bude jedan savjetnik, a svaki poslanički klub dobije službeno vozilo.

Put u Kinu koštao pet hiljada

Za Žugićev službeni automobil u junu su kupljene gume u iznosu od 219 eura, urađen je redovni servis motora od 400 eura, dok je za gorivo u posljednjih devet mjeseci potrošeno preko 2.800 eura. Prema podacima koje je Ministarstvo dostavilo “Vijestima”, Žugić je od januara do septembra potrošio skoro 14. 700 eura na službena putovanja, od čega je za odlazak u Kinu, na pregovore oko autoputa, potrošio skoro pet hiljada eura.

On je za reprezentaciju (hranu i piće za radne sastanke u restoranima i za poklone predstavnicima stranih delegacija) tokom ovih prvih osam mjeseci potrošio preko 1.400 eura.

Prema informacijama koje je Markovićev resor dostavio “Vijestima”, ministar nema savjetnike, ali je u periodu od januara do septembra potrošio 321 euro za registraciju službenog vozila, 1.198 eura za gorivo, 1.435 eura za servis i 494 eura za auto gume.

Ministar je, kako navode, za ovih devet mjeseci za dnevnice za službena putovanja potrošio 490 eura, za smještaj 302, dok su njegove avio karte koštale 425 eura. Ministarstvo pravde je navelo da ne raspolaže podacima o mjesečnim primanjima ministra, dodatnim naknadama, iznosu telefonskih računa i reprezentacije, već da su oni u posjedu Vlade, u kojoj je on potpredsjednik.

Galerija

Bonus video: