Azra Jasavić: Pozitivna diskriminisana

Jasavić je najavila amandman kojim će tražiti da partija koja je osvojila više od pet odsto glasova, a prvi put učestvuje u izborima, ima pravo da uđe u stalni sastav biračkih odbora
8 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Azra Jasavić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2013. 18:02h

Članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo dogovorili su se da se birački odbori imenuju deset dana prije održavanja izbora, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu tih aktivnosti.

Mevludin Nuhodžić (DPS) je kazao da do sada nije bio preciziran taj rok, kao i da su se birački odbori formirali u kraćem vremenu, što nije omogućavalo kvalitetnu pripremu. I Neven Gošović (SNP) ocijenio je da je rok od „najkasnije deset dana“ primjeren.

“Često je bila praksa da se i dan prije izbora izmijeni neki član iz stalnog sastava odbora zbog bolesti ili slično”, kazao je Gošović. Poslije duže rasprave, Demokratski front je odustao od predloga da se u stalni sastav biračkih odbora imenuju samo predstavnici partija koje učestvuju na izborima.

Oni su prihvatili obrazloženje Gošovića da bi takvo rješenje moglo da donese više štete nego koristi. “Može se dogoditi da partija bojkotuje izbore i da ima interes da prati zakonitost izbora, odnosno da ima predstavnike u odborima”, kazao je Gošović.

Uz podsjećanje na situaciju u Petnjici, ali i u Mojkovcu i na Cetinju gdje nemaju članove u biračkim odborima, Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore je kazala je da će, ako ostane odredba da birački odbor čini predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu, njena partija biti „potpuno diskriminisana“.

“Pretpostavljam da to nije cilj nijedne stranke. Molim da razmislimo da se proširi stalni sastav tih odbora ili da izjednačimo prava i obaveze stalnih članova sa opunomoćenicima podnosilaca izbornih listi”, kazala je Jasavić.

Ona je najavila amandman kojim će tražiti da partija koja je osvojila više od pet odsto glasova, a prvi put učestvuje u izborima, ima pravo da uđe u stalni sastav biračkih odbora. DF je predložio da opunomoćeni predstavnici u proširenom sastavu izbornih listi koje nijesu zastupljene u stalnom sastavu, budu plaćeni.

Milutin Đukanović smatra da se odredbom po kojoj birački odbor na dan izbora radi i odlučuje u proširenom sastavu, ostvaruju jednaka prava svih. Milutin Simović (DPS) rekao je da se plaši da se ide ka rješenju koje briše razlike između stalnog i proširenog sastava.

Dio predstavnika NVO sektora nije učestvovao u radu Radne grupe jer ih je, kako tvrde, skupštinska služba obavijestila sat vremena prije početka sjednice.

Bonus video: