NVO o Izvještaju o napretku: EU oštrija i konkretna jer nema rezultata

Uljarević je podsjetila da se u Izvještaju apostrofira zabrinjavajući nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 19:23h

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. je oštriji i konkretniji od prethodnih, jer je Crna Gora zašla u zonu pristupanja EU u kojoj se od nje očekuju suštinski i mjerljivi rezultati, kojima se ova Vlada ne može pohvaliti, jer u prethodnoj godini nije mnogo uradila u ključnim pitanjima demokratizacije, ocijenila je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević (CGO).

Ona je podsjetila da se u Izvještaju apostrofira zabrinjavajući nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, neadekvatno rasvjetljavanje afere “Snimak”, napada na novinare, postupaka za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, kao i nepoštovanje SSP-a, ukazuje da se ta pitanja, u EU ne ignorišu.

“Institucije koje su zavisne od političko-partijskog uticaja, ne mogu biti profesionalne i samostalne u svom radu nigdje gdje se mogućnost rješavanja afera prepliće sa partijskim i parcijalnim interesima vlasti. Ali, upravo će pregovarački proces, pod ovako budnim i strogim okom EU, dovesti do smanjenja monopola dosadašnjih vladajućih struktura i izgradnje društva vladavine prava”, smatra Uljarević.

On je kazala da akcioni planovi i razne strategije, po čijem broju po glavi stanovnika vjerovatno predstavljamo šampione ne samo u regionalnoj nego i u široj ravni, ne mogu nadomjestiti činjenicu da nema konkretnih rezultata koje građani i EU očekuju.

“Pisanje ovih i sličnih dokumenata ne treba da služi da bi se oduševili naši evropski partneri nečijom pismenošću, već da bi odgovorna vlast pokazala da zna što su problemi, kako će ih realno rješavati i u kojem to roku”, kazala je Uljarević koja je primijetila i da najveći broj strategija i akcionih planova ostaje samo na nivou dokumenata, što se, kao i svaki polovično završen posao, vraća kao bumerang.

Ona je podsjetila da je, prema istraživanju CGO-a, Crna Gora ukupno iz budžeta i sredstava dobijenih od članica EU, regionalnih IPA fondova, američke vlade za borbu protiv organizovanog kriminala, dobila najmanje 80 miliona eura.

“A rezultat je da nemamo nijednog zaista zaštićenog svjedoka, nijednu pravosnažno okončanu presudu za korupciju na visokom nivou, nijednu pravosnažno okončanu presudu za organizovani kriminal, nijednu od brojnih afera u kojima su akteri lokalni “moćnici” rasvijetljenu, nijedan napad na novinare adekvatno procesuiran”, podvuka je Uljarević.

Prema njenim riječima, ne mora niko iz EU da nam kaže kako se i na koji način gradi povjerenje u državne institucije, to je pitnje postojanja ili nepostojanja političke volje.

“Sada te političke volje nema, a vlast umjesto u reforme značajne napore ulaže u fingiranje procesa i pokušaje kriminalizacije i zastrašivanja kritičara režima, što u Briselu očigledno ne prolazi”, navela je Uljarević.

EU i u posljednjem Izvještaju ponovila najveće "boljke" crnogorskog društva

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da je Izvještaj blaži od onoga što je očekivao.

On je rekao da je iznenađen pozitivnim notama tamo gdje ih nije očekivao, kada su Vlada i parlament u pitanju.

“Pitanje da će zahtjevi biti oštriji što proces bude duže tekao je diskutabilan. Tu nema oštrine, već su u pitanju zadaci koji su ispunjeni ili nisu. Zadaci su jasni, mi možemo da se složimo ili ne složimo sa njima, da damo svoje mišljenje, a oni da ga razmotre i uzmu u obzir ili ne”, smatra Radulović.

Poslanik DPS Milutin Simović rekao je da je prethodnih godina Crna Gora doživljavala Izvještaj kao podsjetnik u kojem se nalazi mnoštvo “putokaza” kako dalje postupati na evropskom putu.

“Mislim da je Crna Gora u svim prethodnim godinama, i te kako znala da čita te znakove. Dosadašnji put Crne Gore najbolje govori o tome da smo pažljivo slijedili te znakove na našem evropskom putu. Siguran sam da će to tako i u buduće da bude”, kazao je Simović na sjednici Odbora za evropske integracije.

Poslanik DF Slaven Radunović kazao je da ovogodišnji Izvještaj EK, samim tim što se bavi konkretnim stvarima kao što su KAP, kovertirane ostavke i insistiranje da afera “Snimak” nastavi da se istražuje, oštriji od prethodnih.

On je naveo da Izvještaj i hvali stvari koje su vrijedne pohvale, kao što su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, ali upozorava da su oni mrtvo slovo na papiru ukoliko ne bude političke volje da se, na osnovu njih, društvo reformiše.

Novi pristup - gorke pilule na početku

Uljarević je ocijenila da proces evropskih integracija nikad nije bio identičan ni za jednu državu, a da je u slučaju Crne Gore samim tzv. novim pristupom pregovorima, poslata poruka da će mnoge gorke pilule donosioci odluka morati da progutaju na samom početku ili da nestanu sa političke scene.

“Zato je i premijer sve nervozniji i sve češće su njegovi javni nastupi eho govora onih balkanskih prevaziđenih lidera koje smo skoro zaboravili u dinamici savremenih političkih odnosa, a sa kojima je svoju političku karijeru Đukanović gradio i koje je napuštao onda kada mu saradnja i prijateljstvo sa njima nije donosilo više lične poene. Neće biti da Brisel nešto nije dobro razumio, poput kovertiranih ostavki, ili da mu se pričinjavaju afere. Prije će biti da Đukanović i mnogi njegovi saborci ne žele da prihvate pravila igre u kojoj treba da igraju pošteno. A na tome će se sve više insistirati”, smatra Uljarević.

Potcjenjuju zahtjeve EU

Urednica Radija “Slobodna Evropa” Slavica Brajović ocijenila je da su ocjene EK u ovogodišnjem Izvještaju realnije nego u prethodnom.

“To je zbog toga što ulazimo 'dublje' u proces integracija, pa je i monitoring pojačan, ali i zato što je očigledno da Vlada gotovo ništa nije uradila od onog što je od nje traženo, osim donošenja jednog broja zakona”, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, što se tiče primjene zakona i suštinskih stvari, kao što je primjera radi sloboda medija i istraga napada na novinare, gotovo da ništa nije mrdnulo sa mrtve tačke.

“Štaviše, imamo nove slučajeve u kojim istraga tapka u mjestu, kao što je slučaj sa Tufikom Softićem. Mislim da je zvanična Podgorica potcijenila Brisel, da su mislili da oni neće dovoljno pažnje obraćati na svaki detalj. Štaviše, oni u svojim izjavama nakon objavljivanja izvještavaja nastavljaju sa potcjenjivanjem zahtjeva iz EU”, smatra Brajović.

Galerija

Bonus video: