Pejović: Izvještaj EK pokazuje da je napredak društva sveobuhvatan

„Taj dokument je dokaz da smo dobro radili ali da taj proces treba nastaviti“
109 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2013. 17:46h

Izvještaj Evropske komisije (EK) pokazuje smjernice koje su reforme neophodne Crnoj Gori i dobar je pokazatelj da je napredak društva sveobuhvatan, ocijenio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je, na brifingu sa crnogorskim novinarima, kazao da će u narednoj fazi pregovora biti povećani prioriteti za reformu javne uprave, sa posebnim fokusom na depolitizaciju i proces zapošljavanja koji je zasnovan na zaslugama.

Pejović je kazao da su u EK konstatovali napredak u gotovo svim pregovaračkim poglavljima, osim u poglavlju 13 koje se odnosi na ribarstvo i na 33 koje se tiče finansijskih budžetskih odredbi

„Reforma javne uprave biće jedan od ključnih elemenata koji će se posmatrati za u narednoj fazi pregovora“, rekao je on.

Pejović je naveo da je Izvještaj EK smjernica šta Crna Gora treba da radi.

„Taj dokument je dokaz da smo dobro radili ali da taj proces treba nastaviti“, rekao je on.

Pejović je podsjetio da se u Izvještaju konstatuje da Crna Gora treba da ojača kapacitete insitucija i da uspostavi mjerljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Od države se očekuje i donošenje paketa izbornih zakona kako bi se jačalo povjerenje u izborni proces“, naveo je on.

Pejović je kazao da su u EK konstatovali napredak u gotovo svim pregovaračkim poglavljima, osim u poglavlju 13 koje se odnosi na ribarstvo i na 33 koje se tiče finansijskih budžetskih odredbi.

Član pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24, Svetlana Rajković, kazala je da Izvještaj nije iznenađenje i da je takav način ocjenjivanja viđen iz preporuka tokom analitičkog pregleda usklađenosti crnogorskog sa zakonodavstvom Evropske unije (EU).

„Napredak je jasno konstatovan, a imajući u vidu sadržaj dva poglavlja, iz Izvještaja se jasno vidi da se Komisija proces prati kroz blisku saradnju sa crnogorskim institucijama“, navela je ona.

Rajković je rekla da se ta dva poglavlja ne mogu riješiti izmjenama jednog zakona, već, kako je pojasnila, sistemskim pristupom koji mora dati rezultate.

„Treba raditi zajedno i polako, mapu puta imamo vidjećemo gdje će nas dovesti prilikom predstavljanja narednog Izvještaja“, dodala je ona.

Šef pregovaračke grupe za poglavlja 27 i 28, koja se odnose na životnu sredinu i na zdravstvenu i zaštitu potrošača, Daliborka Pejović kazala je da su neki zakoni iz tih oblasti bili na vrijeme pripremljeni ali da se i dalje čeka da ih parlament usvoji.

„Zakon o zaštiti prirode u skupštinskoj je proceduri od jula prošle godine i još uvijek nije donešen“, rekla je ona.

Pejović je rekla da Crna Gora, kada je u pitanju zaštita živodne sredine, najveći problem ima sa upravljanjem vodama.

Predstavnik pregovaračke grupe za poglavje 11, koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, Danijela Stolica, kazala je da Komisija nije konstatovala napredak u oblasti organske proizvodnje hrane, navodeći da Skupština još nije usvojila zakon iz te oblasti iako ga je Vlada predložila.

„Često su nam postavljali pitanja ko blokira usvajanje tog zakona, ali to se i sami pitamo“, navela je ona.

Komentarišući pominjanje afere Snimak u Izvještaju, Pejović je kazao da se Komisija nikada ne fokusira na jedan slučaj već na sistemska rješenja.

Govoreći o konstatacijama iz Izvještaja u kojima se navodi da je organizovani kriminal i dalje problem, Pejović je naveo da treba izgraditi sistem koji će se boriti sa tim problemom.

„Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 nude rješenja za sve probleme iz tih oblasti, i država treba da pokaže volju za sprovođenje mjera iz tih dokumenata“, rekao je on.

Pejović je dodao da nije moguće odjednom stvoriti bilans rezultata, već je za to potrebno vrijeme.

„Od Crne Gore se očekuje stukturan pristup u rješavanju problema, a reforma pravosuđa u nekim zemljama koje su članice Unije traje decenijama“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše ocjene iz Izvještaja da je korupcija i dalje ozbiljan problem Crne Gore, Pejović je rekao da ta pojava nije nepoznata ni u zemljama EU.

„Sprovođenje mjera iz Akcionog plana dovešće do toga da to ne bude ozbiljan problem nego nešto sa čime se država ozbiljno nosi“, rekao je Pejović.

Bonus video: