EK RAZOČARANA

Drobnič: Nije isključeno da se pojave novi dokazi o "Snimku"

Treba da budu vraćene zaposlenima koji su ih potpisali, jer nisu u skladu sa vladavinom prava u EU
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 17:42h

Evropska unija (EU) očekuje da će crnogorska politika i dalje istraživati aferu “Snimak” i nije isključeno da se pojave i dodatni dokazi o njoj, a potrebno bi bilo da istražni organa i dalje nastave sa istragom o zloupotrebi sredstva ukoliko se oni budu našli, kazao je šef Deegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

On je naveo da je Evropska komisija (EK) i dalje razočarana što je nakon parlamentarne prihvaćen samo tehnički izvještaj i što nije do kraja raščišćeno pitanje političke odgovornosti, navodeći da će ono ostati u fokusu praćenja EU.

“Očekuje se da će crnogorska politika i dalje istraživati tu pojavu. Nije isključeno da se pojave i dodatni dokazi, a potrebno bi bilo da istražni organa i dalje nastave sa istragom o zloupotrebi sredstva ukoliko se oni budu našli”, kazao je Drobnič.

Odgovarajući na pitanje kako vidi tumačenje premijera Mila Đukanovića da je zahtjev EU da se kovertirane ostavke koje su dobili čelni ljudi državnih institucija vrate, Drobnič je kazao da je u Izvještaju o napretku Crne Gore jasno izraženo da EU očekuje da ostavke budu povučene.

“Ja ne bih želio da komentarišem izvještaj o napretku jer tamo je jasno izraženo očekivanje da se te ostavke vrate onima koji su ih potpisali zbog toga što takav način nije u skladu sa osnovnim principima vladavine prava u EU, prema tome bez obzira na to što mnoge nisu iskorišćene one predstavljaju suprotnost sa osnovnim principima i to je bio i osnov očekivanja EK da se te ostavke vrate” rekao je Drobnič.

Đukanović je takvo očekivanje od strane EU nazvao “grubom greškom nastalom kao rezultat tendencioznih komentara u domaćoj političkoj javnosti” i naveo da nema potrebe da ostavke budu vraćene.

Upitan da li premijer vrši politički pritisak izjavama da je afera “Snimak” spinovana i da su napadi na novinare izmišljeni iako ti slučajevi nisu zaključeni, Drobnič je kazao da bi bilo nepristojno da šef Delegacije komentariše izjave premijera. “Činjenica je da je više nerazjašnenih napada na novinare. Bilo je tu i ubistava u prošlosti, prema tome očekujemo da se ti napadi raščiste biće prisutna u našim porukama i izvještajima”, zaključio je on.

Preporučujemo za Vas