Lokalni izbori na Cetinju: Čiji su mali igrači?

Više izbornih lista nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima
129 pregleda 7 komentar(a)
Cetinje lokalni izbori, Foto: Vesko Belojević
Cetinje lokalni izbori, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.10.2013. 18:24h

Za 33 odbornička mjesta u cetinjskom parlamentu, na izborima 16. novembra boriće se duplo više političkih učesnika nego što je to bio slučaj na izborima održanim 2010. godine. Tu brojnost, u odnosu na ranije izbore, povećavaju mali igrači koje će se očito boriti za isto biračko tijelo, kao i parlamentarne partije DPS, SDP i Pozitivna Crna Gora.

Kako trenutno stoje stvari, građani Cetinja imaće priliku da biraju između čak devet izbornih lista. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine učestvovalo je 13 izbornih lista, od čega je bilo šest manjinskih partija i koalicija. Na izborima održanim prije četiri godine u prijestonici učestvovale su tri stranke i jedna koalicija: DPS, SDP, SNP i koalicija GP-LP.

Osim partija i saveza čiji je parlamentarni status neupitan na cetinjskim izborima učešće su najavili i Liberalna partija (LP), te tri građanske liste - Udruženje građana „Za Cetinje svih nas“, mahom sastavljeno od bivših liberala, zatim nezavisna lista „Pravedna Crna Gora” koju čine Građanska partija i Pravedna Crna Gora, a učešće je najavio i Banja Kaluđerović sa svojom građanskom listom.

Demokratska partija socijalista(DPS) će se na izborima boriti protiv dvije jake opozicione partije na Cetinju - Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore, ali i i najjače opozicione snage na državnom nivou - Demokratskog fronta i na novou prijestonice oslabljene Socijalističke narodne partije (SNP).

Pravo glasa u prijestonici ima skoro 15 hiljada građana, a potreban cenzus za ulazak u parlament na prethodnim lokanim izborima iznosio je 300 glasova. Pretpostavlja se da će glas na Cetinju i ove godine “koštati 300 glasova”.

Dilema koja se postavlja je kako će učešće malih političkih grupacija uticati na izborni rezulatat i da li će rasipanje glasova ići na ruku DPS-u.

Predstavnici tih stranaka ipak smatraju da to nužno ne mora biti, ali i ukoliko se desi nije njihova krivica, već “većih partija”.

“O rasipanju glasova sada je prerano govoriti. Mi konkretno očekujemo da ćemo preći cenzus i osvojiti makar jedno odborničko mjesto. U tom slučaju ne možemo govoriti o rasipanju glasova”, kaže predstavnik Udruženje građana „Za Cetinje svih nas“ Dejan Radoman.

Za eventualno rasipanje glasova opozicije, Radoman krivca vidi u većim političkim subjektima.

”I SDP i Pozitivna su par mjeseci pred izbore izašle u javnost se eksplicitnim stavom da na izbore idu samostalno. Na taj način nam nijesu ostavili mnogo prostora za dogovor. Mi, konkretno u našem udruženju, zalagali smo se da se formira lista koju bi sačinjavala udružena cetinjska opozicija. Međutim, kao što sam rekao, neke stranke jednostavno nijesu bile za tako nešto”, kaže Radoman.

Ni Čedomir Kapisoda, ispred nezavisne liste „Pravedna Crna Gora - za pravednu prijestonicu“, ne vjeruje u rasipanje glasova.

“Ne znam zašto bi govorili o rasipanju. Prema istraživanjima koje su radile druge stranke, a ne mi, naša lista osvojiće više od pet odsto glasova, što znači najmanje tri odbornička mjesta”, kaže Kapisoda.

Bonus video: