I NATO zavisi od 23 i 24 poglavlja

Predstavnici NVO sektora imaju mala očekivanja od londonskog samita Alijanse...
4 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 11:23h

Iako je Crna Gora je sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku dobila preporuku da što prije postane članica Alijanse, predstavnici civilnog sektora sumnjaju da će se to dogodi sljedeće godine na samitu ovog vojno-političkog saveza u Londonu.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera smatra da londonski samit neće biti samit proširenja i poručuje da u konačnom datum nije toliko bitan koliko to da Crna Gora suštinski radi na ispunjavanju standarda.

„Ono što mi se čini da mnogi u državi nijesu znali, nijesu očekivali ili nijesu željeli da znaju je taj aspekt vladavine prava. Imam osjećaj kao da se mislilo da se NATO neće time baviti i da je to pitanje rezervisano isključivo za EU i da NATO neće pridavati veliku pažnju tome”, kazao je Kentera za radio Slobodna Evrope.

On je smatra da će NATO itekako insistirati na tim uslovima, na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije, na vrlo konkretnim rezultatima iz te oblasti:

“Ako mislimo da ćemo bilo koga moći da impresioniramo nekim rezultatima koji nijesu istinski i pravi onda smo opet u jednoj velikoj zabludi”.

Analitičari poput Kentere u kontinuitetu govore da Crna Gora ne može računati na poziv NATO dok najmanje 50 posto građana ne podrži članstvo zemlje u Alijansi.

Milica Kovačević iz CDT kaže da nije ključan samo procenat podrške građana nego i to koliko je komunikacije države sa građanima na tu temu efikasna.

„Nigdje ne piše kolika ta podrška treba da bude, bilo je različitih slučajeva sa tim u vezi. Ali ono što se uvijek eksplicitno kaže to je da NATO neće pozvati državu čiji građani ne žele da ona postane članica”, kazala je Kovačević koja smatra da se neće mjeriti samo brojevi nego i napor Vlade da objasni svoj strateški prioritet građanima Crne Gore.

I Aleksandar Dedović iz Alfa centra smatra da će naredna godina teško biti godina proširenja Alijanse.

„Na žalost, mislim, a to i očekujem, da Crna Gora na slijedećem samitu u Londonu neće dobiti pozivnicu za punopravno članstvo”, kazao je Dedović, navodeći da je vrlo važno država pokaže iskrenu i jasnu namjeru da budu dio Alijanse i na isti način učine konkretne pomake i vidljive i mjerljive rezultate pokažu partnerima.

Galerija

Bonus video: