Skupština OEBS-a

Krivokapić: Parlamentarci bi trebalo da budu misionari vrijednosti

On smatra da, kako je rekao, najstarija demokratska zajednica na svijetu Evropa, ima obavezu da podrži demokratske energije arapskog svijeta
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 18:34h

Parlamentarci treba da budu misionari vrijednosti a njihov zadatak je da pomognu razbijanju predrasuda i podjela, poručio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

On je na početku trodnevnog jesenjeg zasjedanja Parlementarne skupštine OEBS-a, koja je posvećena aktuelnim pitanjima na Mediteranu rekao da je Arapsko proljeće ponudilo nadu da se otvara novi korak u parlementarnoj demokratiji, u sferi ljudskih prava i ostalih sloboda.

»I danas su oči čitavog svijeta uprte u Mediteran, Egipat, Libiju i Siriju. To je prostor, čija istorija kao da neprekidno vri. Oni, koji su sumnjičavo vrtjeli glavom i izražavali nevjericu u revolucionarni potencijal arapskih nacija, bili su u krivu zbog vlastiitih predrasuda i neznanja«, kazao je Krivokapić.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

On smatra da, kako je rekao, najstarija demokratska zajednica na svijetu Evropa, ima obavezu da podrži demokratske energije arapskog svijeta.

»Ovi procesi nijesu samo šansa za arapski Mediteran. Proširenja i jačanja demkratije na Mediteranu su istorijska šansa i jedan od najvećih izazova OEBS-a.

Helsinški akt iz 1975, kao kamen temeljac naše organizacije, ima za cilj da smanji jaz i uspostai povjerenje izmedju Istoka i Zapada«, poručio je Krivokapić.

On je rekao da Mediteran, kao mjesto spajanja dva svijeta, prostor kroz koji se najbolje može očitati međusobno razumijevanje.

»Za sve nove izazove treba spremiti vrjednosne, organizacione i ukupne kapacitete naše organizacije. Prepoznavajući izazove, ali i potencijale mediteranske regije, osnivači OEBS-a namjeravaju da postaknu razvoj uzajamno korisne saradnje mediteranskih zemalja u različitim oblastima ekonomske saradnje«, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, poslaniici treba da budu misionari vrijednosti.

»Naš zadatak je da pomogemo razbijanju predrasuda, podjela izmedju civilizacija Istoka i Zapada, islama i hrišćanstva«, zaključio je Krivokapić.

Galerija

Preporučujemo za Vas