NATO pozdravio napredak Crne Gore u ispunjavanju kriterijuma za članstvo

Iako se naredni samit neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije poziva se na nastavak politike otvorenih vrata
18 komentar(a)
NATO, Foto: Nato.int
NATO, Foto: Nato.int
Ažurirano: 13.10.2013. 14:32h

Vrata NATO-a otvorena su zemljama zapadnog Balkana koje žele da uđu u Sjevernoatlanski savez i koje su spremne da sprovedu nužne reforme, poručili su u danas iz Dubrovnika zastupnici savezničkih i partnerskih zemalja, pozivajući posebno BiH na "smislene i hitne" ustavne reforme.

Iako se samit NATO-a iduće godine u Londonu neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine poziva se na nastavak politike otvorenih vrata, "kao osnove za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cijele Evrope", prenosi Hina.

Uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, u zaključcima se ističe napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo Crne Gore, Gruzije i Makedonije, koja se poziva da s Grčkom što prije nađe rješenje spora oko imena zbog kojeg Atina već godinama blokira euroatlanske težnje Skoplja.

Parlamentarci iz 28 savezničkih i partnerskih država od vlasti u BiH traže hitne i smislene ustavne reforme i rješenje problema zajedničke vojne imovine, zbog kojeg je NATO toj zemlji suspendovao Akcijski plan za članstvo.

Pomoćnica glavnog sekretara NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno posjetila Sarajevo, rekla je da je za aktiviranje plana nužno popisati imovinu. "Ta 63 objekta moraju biti registrovana i to je jedno od pitanja koje bi pomoglo BiH uđe u MAP", rekla je novinarima Grabar Kitarović.

U nacrtu rezolucije, o kojoj će Parlamentarna skupština odlučivati u ponedjeljak, takođe se pozdravljaju pregovori Srbije i Kosova i pozivaju vlasti obiju država da iskreno i potpuno sprovedu sporazum o normalizaciji odnosa iz travnja.

Srbija, koja je vojnu neutralnost proglasila 2007, nije kandidat za ulazak u NATO i s njime institucionalno sarađuje kroz program Partnerstvo za mir. No, u NATO-u smatraju da je sprovođenje sporazuma s Kosovom ključna za stabilnost cijelog područja, a riječ je i o glavnom uslovu za približavanje te zemlje EU-u, što je jedan od strateških ciljeva aktuelne vlade u Beogradu.

Bonus video: