Ministarstvo vanjskih poslova očekuje pozitivniji izvještaj EK nego lani

Iz MVPEI nijesu htjeli da komentarisu djelove izvještaja EK koje su jutros objavili crnogorski mediji
63 pregleda 2 komentar(a)
Montenegro, Foto: Shutterstock
Montenegro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2013. 12:38h

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) očekuju da će godišnji Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, biti pozitivniji nego prošle godine, imajući u vidu je Crna Gora duboko u pregovaračkom procesu.

Iz MVPEI nijesu htjeli da komentarisu djelove izvještaja EK koje su jutros objavili crnogorski mediji, navodeći da će EK u srijedu zvanično predstaviti izvještaj.

Oni su naveli da Izvještaj predstavlja instrument redovne komunikacije između EK i zemalja kandidata - aspiranata čiji je cilj da, da smjernice u vezi sa sprovođenjem ključnih reformi i usklađivanja sa standardima EU, što je, kako su kazali i suština procesa evropskih integracija.

"Imajući u vidu njegovu svrhu i korisnost za planiranje svih daljih aktivnosti, kako u dijelu otvaranja pregovaračkih poglavlja, tako i programiranja pristupnih fondova u daljoj finansijskoj perspektivi, te daljeg rada na usklađivanju sa pravnom tekovinom EU, spremno čekamo i ovaj Godišnji izvještaj"", navodi se u reagovanju MVPEi-a dostavljenom agenciji MINA.

Vijesti su objavile da je EK u zaključcima Izvještaja o napretku Crne Gore za 2013. zatražila da bude osiguran “politički i pravosudni” nastavak rješavanja afere “Snimak”.

Evropska komisija traži pravosudni epilog afere "Snimak" >>>

"Gledajući unaprijed, Crna Gora bi trebalo da osigura politički i pravosudni nastavak navodnih zloupotreba javnih fondova za ciljeve političkih partija”, navodi se u u zaključcima Izvještaja EK.

Ističe se da je reforma javne uprave prioritet da bi Crna Gora imala mogućnost da primijeni evropsko zakonodavstvo /aki komunite/, da se uhvati u koštac sa politizacijom i poveća transparentnost i profesionalizam javnih službenika.

Navodi se da su događaji posljednjih mjeseci, posebno s navodnom upotrebom javnih sredstava za ciljeve političkih partija, podcrtali važnost toga da se pojača povjerenje građana u državne institucije.

U prioritetima se dodaje da skupštinska Radna grupa za izborno zakonodavstvo mora da nastavi rad na izbornom procesu.

EK je predložila otvaranje pregovora za šest poglavlja jer je ocijenila da je Crna Gora napredovala u javnim nabavkama, pravu preduzeća, pravu intelektualne svojine, informacionom društvu i medijima, poreskoj politici, preduzetništvu i industrijskoj politici.

Izvještaj EK o napretku Crne Gore biće predstavljen 16. oktobra.

Bonus video: