Skupština: Usvojene izmjene Poslovnika

„Na Vama što ste to radili mimo Poslovnika, a na meni što vas nijesam spriječio da to uradite“, kazao je Krivokapić Popoviću
52 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.10.2013. 14:43h

Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su danas većinom glasova izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da Ustavni odbor predlaže kandidate za sudije Ustavnog suda a Odbor za politički sistem i pravosuđe članove Sudskog savjeta i daje mišljenje o kandidatu za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Za Odluku o izmjenama poslovnika glasala su 43 poslanika vladajuće koalicije, Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka, poslanici Pozitivne Crne Gore i Liberalne partije bili su protiv, dok su predstavnici Demokratskog fronda bili uzdržani.

Popović je na početku današnje sjednice tražio da ona bude prekinuta, i da se sastanu zakonodavni i Odbor za politički sistem i pravosuđe, da bi se „našao izlaz iz ove situacije“

Skupština u srijedu nije usvojila izmjene Poslovnika jer je poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović povukao svoj predlog, nakon što su 42 poslanika podržali amandman predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića o intoniranju državne himne.

Tim amandmanima predviđeno je da se državna himna intonira na konstutivnom zasjedanju i na početku redovnog proljećnjeg i jesenjeg saziva.

Damjanović je u četvrtak, nakon sjednice Kolegijuma, kazao da u vezi amandmana LP treba zauzeti zajednički stav.

"Bez obzira da li će biti podnešeni, o njima se nećemo izjašnjavati ni pozitivno ni negativno, već ćemo probati da usvojimo što je prioritet“, kazao je Damjanović.

Popović je na početku današnje sjednice tražio da ona bude prekinuta, i da se sastanu zakonodavni i Odbor za politički sistem i pravosuđe, da bi se „našao izlaz iz ove situacije“.

„Nesumnjivo da je da je ovdje sprovedeno pravno, skupštinsko nasilje nad poslanikom Andrijom Popovićem, nad LP, nad 42 poslanika koji su glasali za jednu odluku“, kazao je on.

Krivokapić je kazao da nije bilo skupštinskog nasilja.

„Vi ste na Cetinju predložili odluku o izmjeni Poslovnika, a onda ste poslije rokova mijenjali u amandmane. I ako je bilo pravnog nasilja, bilo je u vašu koristi“, kazao je on.

Krivokapić je kazao da je sva odgovornost na njemu i na Popoviću. „Na Vama što ste to radili mimo Poslovnika, a na meni što vas nijesam spriječio da to uradite“

On je rekao da se ne mogu usvojiti amandmani na nepostojeću odluku.

„Amandman mora biti sastavni dio nekog akta. Tog akta više nije bilo u proceduri, i od tog trenutka vaši usvojeni amandmani ne znače ništa“, pojasnio je Krivokapić.

Rokovi za izbor novih članova Ustavnog suda, Sudskog savjeta i za izbor VDT-a počinju danas.

Bonus video: