SNP Cetinje: Stavljajući se na stranu CPC, lokalna vlast krši Ustav

Iz SNP-a su naveli da nekome ko obavlja funkciju prvog čovjeka Prijestonice ne dolikuje da "istorijat NVO poistovjećuje sa crnogorskom istorijom"
63 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 15:32h

Socijalistička narodna partija (SNP) optužila je danas lokalnu vlast na Cetinju da se stavlja na stranu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i time, kako su naveli, krši ustavno određenje da su vjerske zajednice odvojene od države.

U saopštenju cetinjskog Odbora SNP-a navodi se da „Aleksandar Bogdanović ne želi da bude gradonačelnik svih građana, i da se lokalna vlast, kršeći ustavno određenje da su vjerske zajednice odvojene od države, stavlja na stranu nevladine organizacije CPC, koja se sebe neosnovano naziva vjerskom organizacijom“.

Iz SNP-a su nedavno obraćanje Bogdanovića na skupu CPC ocijenili diskutabilnim, navodeći da nekome ko obavlja funkciju prvog čovjeka Prijestonice "ne dolikuje da istorijat NVO poistovjećuje sa crnogorskom istorijom".

„A šta tek reći na njegov otvoreni poziv da primjer Prijestonice, koja je izdala urbanističko–tehničke uslove za gradnju objekta u kojem će NVO CPC smjestiti svoje članove, treba da slijede druge opštine“, kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a su upitali Bogdanovića na koje opštine konkretno misli, i šta znači njegova poruka „da budemo svoji na svome i da budemo ono što jesmo“, i poručili mu da oni znaju „šta su i ko su“.

Iz SNP-a su upitali Bogdanovića šta znači njegova poruka „da budemo svoji na svome i da budemo ono što jesmo“, i poručili mu da oni znaju „šta su i ko su“

„I upravo iz tog razloga nijesmo pod okriljem pomenute NVO koja se lažno predstavlja vjerskom grupacijom, već SNP, kao što je svima poznato, podržava jedinu kanonski priznatu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, naveli su iz te stranke.

Oni su podsjetili da na okupljanju građana u Lovćenskoj ulici nije bilo funkcionera Socijaldemokratske partije (SDP) koja je, kako su naveli, podržala osnivanje CPC i prepoznata je po materijalnoj podršci toj organizaciji.

„Na taj način, za razliku od lokalne vlasti i Demokratske partije socijalista (DPS), SDP je pokazala zrelost, koja se može posmatrati kao signal povratka na pravi put, koji vodi u drugom pravcu u odnosu na NVO CPC, poštovanjem sekularnog ustrojstva države“, ocijenili su iz SNP-a.

Oni su naglasili da na skupu CPC nije bilo ni predstavnika drugih opozicionih grupacija „koje dijelom podržavaju djelovanje te NVO“.

„Šta je razlog tome, pitanje je koje treba sebi da postave gradonačelnik Bogdanović i DPS“, zaklučuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: