Nema saslušanja Stijepovića i Mićunovića, Perić podnio ostavku

Inicijativu Perića podržala su četiri člana Odbora iz opozicije, protiv su bila četiri poslanika Demokratske partije socijalista
112 pregleda 8 komentar(a)
Srđan Perić, Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Srđan Perić, Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2013. 12:44h

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport nije podržao inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore Srđana Perića da se obavi kontrolno saslušanje ministara Slavoljuba Stijepovića i Branimira Mićunovića. Perić je nakon toga podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Odbora. Inicijativu Perića podržala su četiri člana Odbora iz opozicije, protiv su bila četiri poslanika Demokratske partije socijalista, dok je predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) bio uzdržan.

DPS-u dovoljna "snažna poruka" Perić je saslušanje tražio u vezi sa slučajem zloupotrebe djece u partijske svrhe u vrtiću u Golubovcima, nalazima Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom izvještaju Zavoda da udžbenike i nastavna sredstva za prošlu godinu, kao i sa učestalim napadima na novinare i fotoreportere. Predstanici vladajuće koalicije saglasili su se da je kontrolno saslušanje Stijepovića nepotrebno, i da je dovoljno “poslati snažnu poruku” da je zloupotreba djece u partijske svrhe neprihvatljiva, a poslanik SDP-a Draginja Vuksanović ocijenila je da bi trebalo “ostaviti prostor da ministar reaguje i utvrdi ko je kriv”.U vezi sa nalazom DRI, iz DPS-a su naveli da će odbor svakako razmatrati, i da je nepotrebno o tome dva puta raspravljati, a u vezi sa napadima na novinare ocijenjeno je da je to u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva, a ne ministra kulture.

Perić: Da kažu kako će se promijeniti haotično stanje Obrazlažući inicijativu, Perić je kazao da su u Pozitivnoj naročito zabrinuti zbog slučaja u Golubovcima, kada su predstavnici podmlatka DPS-a unijeli stranačka obilježja u vrtić “Zvjezdani vrt”i slikali mališane ispod zastave te stranke. On je ocijenio da je kontrolno saslušanje Stijepovića na tu temu neophodno, da bi se ustanovilo kako je došlo do tako grubog kršenja Konvencije o pravima djeteta i Ustava Crne Gore. Perić je kazao da je druga tema takođe veoma važna, jer je interes roditelja da znaju šta plaćaju kada kupuju udžbenike. On je citirao dio iz izvještaja DRI u kojem se navodi da su u finansijskom izvještaju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva “pogrešno prikazane, i to u materijalno značajnoj mjeri, tri pozicije – sopstveni i namjenski prihodi i neizmirene obaveze”.“To je, maltene, kompletno polje djelovanja te institucije, i jako je važno da znamo koje će se mjere preduzeti da se to haotično stanje promijeni”, kazao je Perić.On je pojasnio da je saslušanje Mićunovića traženo jer je “stvar opšte kulture da razumijemo da je stavljanje djece pod zastavu bilo koje partije neprihvatljivo u 21. Vijeku”, a dodatni razlog su učestali napadi na predstavnike medija koji su, takođe, u nadležnosti Ministarstva kulture.

Da se objasni ko ima monopol na pisanje udžbenika Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak rekla je da bi, osim ministara, saslušanju trebalo da prisustvuje i predsjednik Upravnog odbora Zavoda Marko Jokić, koji bi trebalo da objasni ko je u grupi koja ima monopol na pisanje udžbenika.“I sam Jokić, u svom udžbeniku matematike, grame označava sa gr, za šta drugi profesori daju negativne ocjene djeci”, kazala je Bošnjak. Prema njenim riječima, Stijepovića bi trebalo ispitati i zbog zapošljavanja u školama po partijskoj liniji i političkoj podobnosti.

Popović: Nije toliko strašno Poslanik DPS-a Srđa Popović ocijenio je da ne bi trebalo ministre pozivati na saslušanje “za svaku sitnicu”.On je odbacio tvrdnje opozicije da u školama ima toliko “političkog rada”.“Mislim da toga ima mnogo manje, i da se to tako ne osjeća, niti se ljudi zapošljavaju iz partijskih razloga, kao što vi tvrdite”, kazao je Popović.On je rekao da ono što se desilo u Golubovcima “nije baš tako skandalozno kao što želi da se prikaže”.“To su mladi aktivisti DPS-a koji su tog dana zasadili neke sadnice u dvorište vrtića, da ga naprave prikladnijim i ljepšim za boravak djece, a i to može neko da zloupotrijebi”, pojasnio je Popović.To, kako je kazao, nije toliko jak razlog da zbog toga „čerečimo ministra“.„Često je ministar kriv samo zbog toga što je živ, i ništa drugo“, rekao je Popović.

Opstrukcija funkcijePerić je kazao da se ne radi o sitnicama, nego o najkrupnijim stvarima koje mogu postojati u obrazovanju.„Veći prekršaj od zloupotrebe djece u partijske svrhe je samo nasilje nad djecom, ne postoji više od toga“, naglasio je on. Prema njegovim riječima, poslovanje institucije koja se bavi privrednom djelatnošću i gdje se prodaju udžbenici je parekselans pitanjue od opšteg interesa.„Svaki roditelj kad plaća udžbenike, plaća i neracionalno poslovanje te institucije, i javnost to treba da zna“, smatra Perić.On je dodao da je nasilje nad novinarima, koje je postalo praksa, takođe nešto što interesuje javnost.„Pitanje je koliko novinari mogu biti objektivni, ako će se stalno suočavati da mogu biti napadnuti, bez ikakvih posljedica“, kazao je Perić.Poslanik Socijalističke narodne partije, Zdenka Popović, kazala je da je nedopustivo da se u Golubovcima radilo o dobro osmišljenoj akciji mladih DPS-a.„Nedopustivo je da se partijske aktivnosti obavljaju u vrtiću, gdje borave djeca do pet godina“, smatra ona. Popović je kazala da je uvjerena da je to bila aktivnost u partijske svrhe „jer da nije bila, ne bi se ta fotografija našla na sajtu DPS-a“.Predsjednik Odbora Branka Tanasijević kazala je da se, iako se tako nešto desilo, radi o pojedinačnom slučaju a ne o pojavi. Ona je kazala da je Odbor prije nekoliko mjeseci imao konsultativno saslušanje Stijepovića povodom situacije u vrtićima, i da nije pomenut nijedan takav slučaj.„Ovaj Odbor mora poslati poruku da ne smije biti zloupotrebe djece u političke svrhe, bez obzira da li je u pitanju vrtić, osnovna ili srednja škola, ili fakultet“, rekla je Tanasijević.Perić je, pozivajući se na Poslovnik u kojem stoji da „jednom u toku redovnog zasjedanja Skupštine, Odbor donosi odluku na zahtjev jedne traćine odbora, sa jednom temu dnevnog reda“, zatražio da se to primijeni, s obzirom na to da ima podršku još tri člana iz opozicije. Tanasijević je kazala da ta odredba podrazumijeva da jedna trećina članova Odbora može da podnese inicijativu koju je on već podnio kao poslanik.„Opet bi se Odbor o tome morao izjasniti, odnosno o tome bi se moralo glasati“, rekla je ona. Perić je, nakon izjašnjavanja o inicijativi, podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Odbora.„Razlog je jednostavan – apsolutna opstrukcija te funkcije, ne prema meni personalno –već time što ona pripada opoziciji, čak i u dijelu primjene Poslovnika“, rekao je on.

Bonus video: