Lange bez komentara na odluku Tužilaštva o aferi "Snimak"

Lange ponovio da će Evropska unija tražiti da Crna Gora ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije
8 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2013. 10:46h

Predstavnik Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Dirk Lange nije želio da komentariše odluku Tužilaštva o odbacivanju većine krivičnih prijave o zloupotrebi državnih resursa u aferi "Snimak".

On je samo ponovio da će Evropska unija tražiti da Crna Gora ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, što je potrebno i za ispunjavanje uslova u okviru poglavlja 23.

"Crna Gora je poslala pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24. Na tom osnovu će Evropska komisija napraviti nacrt naše pozicije i to će biti predato savjetu ministara, odnosno državama članicama. Jasno je da postoji akcioni plan za ta poglavlja, ali ćemo mi u našoj poziciji odrediti neka prelazna mjerila koja će morati biti ispunjena", rekao je Lange.

U tim mjerilima, kako je kazao, biće određeno da mora da se počne sa konkretnim rezultatima u oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

"Svi razgovori će se odvijati tokom novembra i onda će države članice odlučiti da li da otvore pregovore tokom decembra. Odluka o tome nije donesena i uglavnom će sve zavisiti od aktivnosti Crne Gore u toj oblasti", rekao je Lange.

Na pitanje da li će odluka Tužilaštva uticati na otvaranje poglavlja, Lange je odgovorio:

"To je nešto što će zavisiti od diskusije država članica. Izvještaj o napretku će izaći 16. oktobra i to će biti jedna određena slika o situaciji, ali će se i dalje pratiti šta Crna Gora radi. Sve to zajedno sa prelaznim mjerilima i sa konkretnim rezultata će dovesti do odluke", rekao je Lange.

Vrhovno državno tužilaštvo je nedavno zaključilo da postoji osnovana sumnja da su zaposleni u Centru za socijalni rad u Pljevljima, uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012. počinili krivična djeca zloupotrebe službenog položaja i povrede slobode pri glasanju, zbog navoden kupovine glasova za DPS kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada od 50 do 395 eura.

Tužilaštvo je u svim drugim slučajevima vezanim za aferu "Snimak" odbacilo krivičke prijave.

Bonus video: