"opšta stabilnost"

Zukorlić i Medojević: Sandžak treba da bude prekogranična regija

Funkcioner Fronta i sandžački muftija složili su se da su prava Bošnjaka u Crnoj Gori ugrožena
232 pregleda 133 komentar(a)
Nebojša Medojević, Muamer Zukorlić, Foto: Sandzakpress.net
Nebojša Medojević, Muamer Zukorlić, Foto: Sandzakpress.net
Ažurirano: 08.10.2013. 16:33h

Član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević razgovarao je sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem o uspostavljanju prekogranične regije Sandžak i položaju Bošnjaka u Crnoj Gori.

Kako je objavio sandžakpress, glasilo Islamske zajednice u Sandžaku, Medojević i Zukorlić ocjenili su uspostavljanje prekogranične regije Sandžak neće ići na štetu suvereniteta Crne Gore i Srbije.

“Sagovornici su se saglasili da je uspostava prekogranične regije Sandžak od interesa za opštu stabilnost i sigurnost te da će u tom cilju uspostaviti raznovrsne modalitete saradnje. Stepen autonomije prekogranične regije Sandžak biće utvrđen dijalogom i ravnomjerno će tretirati prava svih građana Sandžaka ma kojoj naciji ili vjeri pripadali”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Novom Pazaru.

Funkcioner Fronta i sandžački muftija, kako se navodi, složili su se da su prava Bošnjaka u Crnoj Gori ugrožena. Ocijenjeno je i da crnogoski i bošnjački političari na vlasti nee doprinose unapređenju prava Bošnjaka. “Sagovornici su se složili da da su sprega kriminala, politike i obavještajnih službi najveća opasnost za stabilnost i predstavljaju prepreku razvoju i ostvarivanju pojedinačnih i kolektivnih prava”.

Medojević je prošle nedjelje učestvovao na tribini o regionalizaciji Sandžaka, koju je organizovalo Udruženje “Sandžak EU region” iz Bijelog Polja, navodeći da je zbog pogrešne razvojne politike taj region ostao periferija u Srbiji i Crnoj Gori. On je tada rekao i da region Sandžaka karakteriše veliki odliv stanovništva, pojavljivanje ekstremih ideologija i integracija organizovanog kriminala sa strukturama vlasti. Na tom skupu učestvovao je i predsjdnik Bošnjačke kulturne zajednice Hazbija Kalač, koji slovi za političara blsikog Zukorliću.