Krivokapić: Hramom bi da sakriju KAP

Predsjednika Skupštine odnos Đukanovića prema CPC podsjetio je na odnos Pontija Pilata i Isusa
53 pregleda 174 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.10.2013. 15:41h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je Vladu da stavom prema hramu Hristovog vaskresenja i “takozvanom ljubavlju” prema srpstvu pokušava da pokrije probleme sa Kombinatom aluminijuma, ruskim CEAC-om i ostale slučajeve odlivanja novca iz Crne Gore.

Komentarišući učešće funkcionera Demokratske partije socijalista(DPS) na osveštanju hrama u Podgorici i izjavu premijera Mila Đukanovića da država neće biti arbitar između Crnogoske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske, Krivokapić je kazao da Vlada vodi jednopartijsku politiku na štetu države.

"Negdje sam tu prepoznao, ne ni ljubav prema srpskom narodu, a ni ljubav prema hramu. To previše liči na ljubav koja je nekad postojala prema Dafini i Jezdi, a pokrivala se istim radnjama. Sada se, takođe, i hramom i takozvanom ljubavi prema srpstvu pokriva KAP, CEAC i ostali veliki odlivi novca iz Crne Gore", kazao je Krivokapić novinarima na Cetinju.

On je podsjetio da je Vlada formirala počasni odbor za proslavu Milanskog edikta, uprkos Đukanovićevih tvrdnji da neće biti arbitar crkvama. Vlada koja ne može da obezbijedi počast crnogorskoj zastavi, kako je kazao, očigledno je motivisana partijskim, a ne državnim interesima.

"Gdje ni crnogorska zastava ne može dobiti počast, gdje niko ne smije da izjavi riječ Crnogorac, osim zahvalnosti ruskom patrijarhu Kirilu što se usudio da spomene crnogorski narod usred Crne Gore".

Komentarišući Đukanovićevu izjavu da bi se Crnogorska pravoslava crkva trebalo da se fokusira na ispunjenje sopstvenih ciljeva umjesto što kritikuje, Krivokapić je rekao da ga takve poruke podsjećaju na jedan poseban dio iz Biblije.

''Pontije Pilat kada je već i bio svjestan da je Isus nevin - saopštio mu je da iako je nevin ipak će morati da ga razapne, pa da na krst dokazuje da, ako je već božiji sin, može da se spasi od tog krsta. Mislim da to Vlada radi CPC. Razapinje nevine i traži od njih da se tako obespravljeni i nemoćni bore za svoja prava,'' rekao je on.

Osveštanje hrama SPC bio je odličan povod da se do kraja razotkrije crnogorsko političko, društveno i moralno posrnuće, smatraju u Pravednoj Crnoj Gori. Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović ocijenio je da je DPS u istom danu demonstrirala “svoje prevrtljivo lice”, učešćem na svečanostima obiju pravoslavnih crkava.

"Dok su se ukriveni Đukanović i kanonizovani Vujanović snebivali pred Amfilohijevim velikosrpskim zanosom, drugi partijski ešalon DPS-a na Cetinju je glumio zabrinutost nad sudbinom odbačene CPC", tvrdi Bojović.

Iz CPC su optužili Vladu da je odnosom prema toj crkvi pokazala da nije suverena, dok su iz Liberalne partije ocijenili da je učešće Vlade i predsjednika Crne Gore na osveštenju hrama u Podgorici udar na temelje države.

Bonus video: