Skupština Crne Gore će se sjutra izjasniti o izmjenama Poslovnika

Izjašnjavanje je odgođeno za sjutra, kako je objasnio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, “da bi se čulo i mišljenje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu
171 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje skupština, Foto: Danijela Lasica
Cetinje skupština, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 08.10.2013. 12:55h

Skupština Crne Gore nije se danas na Cetinju izjašnjavala o izmjenama Poslovnika, kojim je trebalo da bude odrđeno koje će skupštinsko radno tijelo predlagati kandidate za pet sudija Ustavnog suda i četiri člana sudskog savjeta, te razmatrati prijedlog za Vrhovnog državnog tužioca.

Izjašnjavanje je odgođeno za sjutra, kako je objasnio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, “da bi se čulo i mišljenje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"U sali nema dovoljno poslanika za podršku nijednom prijedlogu. Treba dati priliku Kolegijumu da se sastane i da probamo da približimo stavove, te da se čuje i mišljenje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu", objasnio je Krivokapić.

On je dodao da će poslanici pokušati da konsenzusom dođu do izmjena Poslovnika, a izjašnjavaće se o dvije odluke.

"Prva odluke je ona koju je podržalo pet poslaničkih klubova, a druga koju zagovaraju predstavnici DPS-a I SNP-a", objasnio je Krivokapić.

On je dodao da je većina klubova predložila da Ustavni odbor bude nadležan za predlaganje kandidata, dok SNP i DPS smatraju da tu nadležnost treba da podijele Ustavni odbori i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"Dobra praksa u ovom parlamentu bila je da se Poslovnik mijenja konsenzusom, tako je bilo nakon referenduma. Ovaj put smo došli do te razlike", rekao je čelnik Skupštine.

U SNP-u navode da nije regulisano pitanje izbora četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, koje bira Skupština. Tako nešto, prema riječima poslanika te stranke Velizara Kaluđerovića, nije predviđeno izmjenama Poslovnika.

Predsjednik parlamenta na prvoj sjednici jesenjeg zasijedanja koja se održava na Cetinju, nakon što se niko od poslanika nije prijavio za raspravu, odlučio je da plenum sjutra nastavi raspravu o izmjenama Poslovnika.

Poslanici danas na Cetinju verifikuju nekoliko međudržavnih ugovora, sporazuma i konvencija, među kojima je Konvencija o smanjenju broja osoba bez državljanstva.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između vlada Crne Gore i Srbije, kao i Crne Gore i Turske, o readmisiji osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit, zatim Sporazuma vlada Crne Gore i Makedonije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Biće verifikovan, između ostalog, i sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između vlada Crne Gore i Srbije.

Bonus video: