Srbi iz 90-ih guraju stranku ka Amfilohiju

Medojević kaže da DPS više nema jasnu strategiju prema identitetskim pitanjima
105 pregleda 83 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 11:17h

Potpredsjednici Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, Filip Vujanović i Igor Lukšić predvodnici su ideje približavanja vladajuće stranke Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) kako bi pojačali stranački rejting i sačuvali vlast, izjavio je član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Komentarišući učešće čelnika DPS-a na osveštanju hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, Medojević je ocijenio da time potpredsjednici vladajuće stranke pokušavaju da pridobiju podršku Srba u Crnoj Gori.

Pozivajući se na istraživanja javnog mnjenja koje je radio DPS, Medojević tvrdi da Front podržava 34 odsto birača dok DPS ima podršku njih 30 posto. Zbog toga, smatra on, vladajuća stranka pokušava da uđe u biračko tijelo opozicije

“Koliko znam, na tome su insistirali Marović, Vujanović i Lukšić, a svemu se pridužio i Miomir Mugoša. Oni pokušavaju ponovo da igraju na srpsku kartu, jer se radi o originalnim Srbima sa početka 90-ih godina, koji su praktično posljednji prešli na politiku suverene Crne Gore. Đukanović, kao čovjek koji je više informisan i zna bolje politiku od njih, svjestan je da im to neće pomoći puno i da je rejting stranke sve gori. Ipak, to samo pokazuje da DPS o tako važnim stvarima nije kadar da vodi jedinstvenu politiku i pravi providne manipulacije”, kazao je Medojević.

Pozivajući se na istraživanja javnog mnjenja koje je radio DPS, Medojević tvrdi da Front podržava 34 odsto birača dok DPS ima podršku njih 30 posto. Zbog toga, smatra on, vladajuća stranka pokušava da uđe u biračko tijelo opozicije.

Medojević smatra da takva strategija neće dati uspjeha jer su građani svjesni da se radi o istim političarima koji godinama diskriminišu Srbe u Crnoj Gori.

Medojević smatra da će ugled DPS-a među biračima dodatno ugroziti jačanje ekonomske krize i zahtjevi EU i Sjedinjenih Američkih Država da se Crna Gora “očisti od organizovanog kriminala”. Dodatni pritisak, smatra on, povećavaće pritisak kriminalnih krugova koji neće dozvoliti da se “preko njihovih leđa zadovoljavaju Brisel i Vašington”.

Mugoša zaboravio da je bagerom išao na hram

Na pitanje da prokomentariše blagonaklon odnos SPC prema političkom približavanju DPS-a, Medojević je kazao da kroz istoriju pravoslavna crkva nikad nije podržavala opoziciju. Iako, i pored dobrih relacija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, u državnom odboru za osveštanje hrama nije bilo nikog iz opozicije, opozicionari su juče prisutvovali svečanosti.

Svečnosti su prisustvovali funkcioneri Fronta Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Goran Danilović, Janko Vučinić i Branka Bošnjak, Srđan Milić, Vasilije Lalošević i Obrad Gojković iz SNP-a, kao i Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore. Ističući da opozicija nikad nije imala problem sa crkvom, Medojević je podsjetio da se to ne može reći za neke od čelnika DPS-a.

“Mugoša je crkvu nazivao najvećim nelegalnim graditeljem i na isti taj hram se zalijetao bagerima, a sada skrušeno stoji u prvom redu pored mitropolita Amfilohija. Ali takvi odavno obraza nemaju pa im se ne treba čuditi”, kazao je on.

Šizofrena politika DPS-a

Osveštanju hrama u Podgorici i svečanoj akademiji povodom obilježavanja 1.700 godina Milanskog edikta, prisustvali su Vujanović, Lukšić i Mugoša, a vladajuću stranku su predstavljali i ministar zdravlja Miodrag Radunović i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović. Svečanosti nije prisustvovao premijer, koji je bio u Baru na otvaranju Nacionalnog operativnog mornaričkog centra ali ni ostali ministri njegove Vlade.

S druge strane, polaganju kamena temeljca hrama koji podiže Crnogorska pravoslavna crkva na Cetinju prisustvovali su čelnici cetinjskog DPS-a predvođeni gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem, ali i ministarka nauke Sanja Vlahović i šef poslaničkog kluba Milutin Simović. Medojević tvrdi da to pokazuje da DPS više ne vodi jedinstvenu politiku.

“Ima li smješnije situacije kada je pola DPS-a na osveštanju hrama SPC a druga polovina na polaganju kamena temeljca crkve CPC. To je politika šizofrenije, pokazuje da DPS više ne može da odigra na dva pola i odradi ono što je nekad radio sa lakoćom. Sve postaje karikaturalno”.

Galerija

Bonus video: