Poslanici za razgovore troše i do 247 eura mjesečno

Skupština u toku avgusta kada je održano samo sedam sjednica na telefone poslanika potrošila 5.000 eura
75 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 15:54h

Poslanici su za telefonske račune u avgustu, kada je održano samo sedam sjednica Radne grupe za izborno zakonodavstvo, potrošili skoro 5.000 eura.

Prema podacima koje je Skupština dostavila "Vijestima" 65 poslanika koristi naknadu za telefonske račune do 100 eura koje od prije nekoliko godina plaća parlament.

Tako se tokom redovnog zasijedanja iz državnog budžeta koji uglavnom pune građani Crne Gore, za telefonske razgovore poslanika mjesečno izdvoji najmanje 6.500 eura. Ove naknade se na početku novog saziva odreklo sedam poslanika Pozitivne Crne Gore, na čiji račun parlament godišnje uštedi 8.400 eura.

Među poslanicima sa najvećim telefonskim računom istakao se potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić (BS) koji je tokom neradnog mjeseca potrošio oko 172 eura.

Najmanje novca tokoma avgusta Skupština je potrošila za telefonske račune poslanika Zorana Jelića i Draginje Vuksanović koji su bili ispod 20 eura

Poslanik BS-a je uz mjesečnu platu 1.150 eura, dobio jednokratnu nadoknadu za članstvo u Ustavnom odboru u iznosu od 1.500 eura i 1.000 za rad u radnoj grupi za izborno zakonodavstvo. Mustafić i kao član skupštinskog Kolegijuma mjesečno prima 300 eura, plus još 330 eura kao nadoknada za odvojeni život.

Za razliku od njega, račun potpredsjednika Branka Radulovića (DF) u avgustu je iznosio 47 eura, a ranijih mjeseci u prosjeku oko 80 eura. Skupštinska služba za odnose s javnošću u dostavljenim podacima nije navela koliko telefona u prosjeku troši potpredsjednik parlamenta Željko Šturanović (DPS).

U vrhu liste poslanika koji vole da telefoniraju našao se i lider Liberalne partije Andrija Popović, Radovan Asanović (DF) i Milan Knežević (DF) koji su tokom odmora potrošili 100 eura.

Toliko je potrošeno i za račun šefa poslaničkog kluba SDP-a Borislava Banovića koji gotovo nikad ne odgovara na telefonske pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Borislav Banović

Preko 100 eura u danima odmora potrošili su i Zdenka Popović (SNP), Ljerka Dragićević (HGI), Genci Nimanbegu (Forca), ali i šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović i Milutin Đukanović iz DF-a.

Sa iznosima telefonskih računa tokom godišnjih odmora prednjačili su i poslanici DPS-a Luiđ Škrelja i Zoran Srzentić koji su potrošili oko 100 eura.

Najmanje novca tokoma avgusta Skupština je potrošila za telefonske račune poslanika Zorana Jelića (DPS) i Draginje Vuksanović (SDP) koji su bili ispod 20 eura.

"Vijestima" je iz parlamenta nezvanično pojašnjenjo da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić nije na listi osoba kojima se plaćaju telefonski računi jer je jedan od mobilnih operatera šefu parlamenta poklonio “VIP” broj čije troškove pokriva upravo operater.

Sabor plaća predsjedniku i potpredsjednicima

Za razliku od crnogorskog parlamenta, hrvatski Sabor račune plaća isključivo predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta. U detaljnom i ažurnom odgovoru koji je Sabor dostavio "Vijestima" navedeno je da “službene mobilne telefone u Hrvatskome saboru koriste samo predsjednik Sabora i potpredsjednici Hrvatskoga sabora" kao i da korištenje nije ograničeno.

Bosanski parlament za troškove za telefonske račune svojih poslanika svake godine utvrđuju budžetom Parlamentarne skupštine “Sredstva se utvrduju se u skladu s okvirnim radnim planom redovnih i okvimim planom medunarodnih aktivnosti Parlamentame skupštine", navodi se u bosanskom Pravilniku o načinu korištenja internih i eksternih usluga.

Galerija

Bonus video: