Pusić: Dobro je što Crna Gora pregovore otvara poglavljima 23 i 24

"Kad se jednom uredi pravosuđe, onda je to temelj za sve ostalo - ekonomiju, ljudska prava i vlasničke odnose, borbu protiv korupcije"
1 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: Beta/AP
Vesna Pusić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.10.2013. 14:21h

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je da je dobro što će Crna Gora pregovore sa Evropskom unijom (EU) otvoriti sa poglavljima 23 i 24 jer, kako je rekla, kada se jednom uredi pravosuđe to je temelj za sve ostale oblasti.

"Kad se jednom uredi pravosuđe, onda je to temelj za sve ostalo - ekonomiju, ljudska prava i vlasničke odnose, borbu protiv korupcije. Šta god da radite u osnovi je funkcionisanje, odnosno ne funkcionisanje pravosuđa“, rekla je Pusić u intervjuu agenciji Mina.

Prema njenim riječima, činjenica da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena na početku pregovora, omogućavaju Crnoj Gori da tu oblast riješi na dobar način do njihovog završetka.

"U Hrvatskoj smo se svađali oko svega i svačega ali smo u vezi sa ingtergacije u EU imali konsenzus"

Ona je upozorila da pravosuđe ne smije biti instrument za političke obračuna.

"Pravosuđe, ako funkcioniše normalmo sa sudijama koji se drže zakona isto prema svima, gdje postoje kriterijumi i univerzalna pravila najbolje djeluje u borbi protiv korupcije i svega što slijedi. Pravusuđe je najosjetljivije i najduže mu treba da se popravi", rekla je Pusić.

Ona je kazala da, iz iskutsva Hrvatske, čuvanje političkog konzenzusa kroz cijeli proces nije dovoljan ali je nužan preduslov.

Pusić je ocijenila da je, ako proces evropskih integracija postane predmet političkog nadmetanje i svađe unutar zemlje, nemoguće uspješno završiti posao.

"U Hrvatskoj smo se svađali oko svega i svačega ali smo u vezi sa ingtergacije u EU imali konsenzus. To nije dovoljno ali je nužno, to je važna stvar i ona je u moći ljudi koji se bave politikom u državi", rekla je Pusić.

Prema njenim riječima, regionalna saradnja je važna za napredovanje svih država jugostične Evrope prema EU.

"Taj instrument reformi i prilagođavanje evropskim standardima koji se zove proces pristupanja ili pregovranja za članstvo u EU, a zapravo je u velikoj mjeri proces izgradnje države, neobično je veliki instrument stabilizacije svake od država a samim tim i cijelog regiona", kazala je ona.

Pusić smatra da je prednost zemalja u regionu da se nalaze u različitim odnosima prema EU, od članica do onih koje tek treba da počnu pregovore.

Ona je rekla da je pokazivanjem da je region sposoban za sve to, prednost jer postoji niz mogućnost koje stoje na rasploganju.

"Glavna prednost svih u regionu je da pokažemo da smo spremni i sposobni da preuzmemo odgovornost za njegovu stabilnost. Hrvatska će insistirati na regionalnoj saradnji i na prisutnosti svih zemalja regiona u njoj“, poručila je Pusić.

Bonus video: