OEBS: Sva pisma u mobilnu glasačku kutiju

U konačnom izvještaju o izborima OEBS najviše pažnje posvetio glasanju van biračkog mjesta
51 pregleda 0 komentar(a)
glasačka kutija, Foto: Shutterstock.com
glasačka kutija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.10.2013. 19:23h

Nadležni organi treba da izmjene izborni zakon tako da postupak glasanja van biračkog mjesta bude transparentniji i kredibilniji. Moglo bi se razmotriti i uvođenje prenosne glasačke kutije i objedinjavanje glasova putem pisma sa drugim glasovima prije brojanja.

To su neke od preporuka koje je OEBS/ODIHR ograničena misija za posmatranje predsjedničkih izbora navela u konačnom izvještaju. U izvještaju je preporučeno da se predstavnicima predsjedničkih kandidata omogući da prate timove na terenu, uz zahtjev da glasači koji ne mogu da napuštaju svoje domove potpišu izvod iz biračkog spiska.

U nizu preporuka ove međunarodne misije navodi se i da bi nadležni organi mogli da razmotre sprovođenje pregleda biračkih spiskova, uključujući i detaljno poređenje upisa u biračke spiskove i izvora informacija u matičnim knjigama u posjedu MUP-a.

“Kako bi se osiguralo povjerenje u ishod takvog pregleda, nadležni organi bi mogli da pozovu zainteresovane strane u izbornom procesu da nadgledaju taj proces, a da se istovremeno obezbijedi zaštita ličnih podataka”, navodi se u izvještaju.

OEBS/ODIHR misija smatra da u skladu sa izbornim zakonom, nadležni organi treba da ispoštuju obavezu da obezbijede sredstva za trajni sekretarijat koji bi pružao podršku DIK, ali i razmotriti mogućnost opredjeljivanja dodatnih sredstava za Komisiju.

“Nadležni organi treba da razmotre uvođenje mjera za osiguravanje veće povjerljivosti prilikom prikupljanja potpisa i razmotre korake kojim bi se zaštitila privatnost podataka građana kada daju podršku potencijalnim kandidatima. Moglo bi se razmotriti omogućavanje glasaču da podrži više kandidata”, navodi se u dokumentu.

Strani posmatrači smatraju i da izborni zakon treba izmijeniti kako bi se riješila uloga medija tokom kampanje: ”Izmjene i dopune treba da uključe odredbe za uspostavljanje nezavisnog organa koji bi nadzirao ponašanje medija tokom izbora i imao kapacitet da djelotvorno rješava prigovore koji se odnose na medije”.

U preporukama se navodi da treba ukloniti nejasnoće iz Izbornog zakona kako bi se izbjegle razlike u tumačenju i jasno naznačiti koji zakon se primjenjuje za predsjedničke izbore.Navodi se i da bi se u skladu sa prethodnim preporukama OEBS/ODIHR-a moglo razmotriti ukidanje prebivališta u trajanju od 24 mjeseca kao uslova za mogućnost glasanja na izborima.

U konačnom izvještaju se u cilju povećanja povjerenja javnosti u izborni proces i preporučuje da nadležni organi treba da intenziviraju inicijative kako bi se pravilno istražili navodi o zloupotrebi državnih resursa, zastrašivanju zaposlenih i kupovini glasova, te preduzele odgovarajuće radnje ukoliko se dokažu neka kršenja.

“Radna grupa čiji je zadatak da analizira regulatorni okvir za finansiranje kampanje treba da razmotri rješavanje nedostajućih elemenata i nejasnoća identifikovanih u ovom izvještaju, kao i one koje je utvrdila GRECO”, navodi se u izvještaju uz preporuka da treba razmotriti imenovanje jednog nezavisnog organa sa dovoljno resursa potrebnih za djelotvoran nadzor nad propisima koji regulišu finansiranje kampanja.

OIK da odmah objavljuje odluke

U OEBS-u smatraju i da, u cilju povećanja transparentnosti, opštinske izborne komisije treba bez odlaganja da objavljuju sve odluke. Nadležni organi, kako se navodi, treba da osiguraju i da sve komisije imaju svoje sajtove.

”Kako bi se osigurala dosljedna primjena izbornog zakona, treba razmotriti osiguravanje jedinstvenog programa obuke za sve članove biračkih odbora, uključujući i opunomoćene predstavnike”, navodi se u dijelu preporuka koje se odnose na sprovođenje izbora i dodaje: ”Moglo bi se razmotriti uvođenje mehanizama koji bi osigurali veće učešće žena na višim pozicijama odlučivanja u okviru organa za sprovođenje izbora”.

Bonus video: